blank

Tradicionalno košenje žita kod Bunjevaca – ris (VIDEO)

YouTube video

Ručno košenje žita Bunjevci zovu ris. Decenijama se hlebno zrno više ne kosi na ovaj način, ali se Nacionalna matica kao i udruženja okupljena oko bunjevačke manjine i danas, u savremeno doba, trude da održe ovu tradiciju – pa tako prvi otkosi žita padaju pokošeni kosom i rukom.

Oboležavanje jednog od najznačajnijih nacionalnih praznika Bunjevaca – Dan Dužijance koji se slavi 15. avgusta, obeležava se radovima u polju. Na salašu parodic Babičković organizovan je prikaz stare tehnike košenja – ris.

Običaj da se otkose snopovi žita, koje kosi najiskusniji risar, a risaruša skuplja i veže, težak je rad u njivi koje mlađe generacije mogu sad samo da gledaju na prikazu starih običaja.

blank
Foto: Subotičke.rs

Najvažnija je kosa, za kosca alatka, ali po ovim vrelim danima, možda su vodonoše i oni koji pripremaju doručak još važniji.

Za jak doručak da bi se moglo raditi, zadužene su iskusne domaćice. Ovakav vid čuvanja tradicije podržaće i Pokrajinski sekretarijat za turizam kako bi se risarenje sačuvalo od zaborava.

Ris organizuje Centar za kulturu Bunjevaca.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Mogući pljuskovi

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 21 do 30 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјna biometeorološka situacija može uzrokovati

Detaljnije »
blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 22 do 34 stepeni Celzijusa. Pogoršanje biometeorološke situacije izazvaće pojačanje tegoba

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.