blank

Traže od grada da obezbedi besplatne udžbenike

blank

Neformalna grupa građana „Subotica, naša kuća!” izrazila je veliku zabrinutost za odnos sadašnje republičke i gradske vlasti prema deci našeg grada i njihovim roditeljima, s obzirom na to da nisu našli za shodno da pronađu rešenje za skupe udžbenike za sve đake osnovnih škola u Subotici.

„Svakodnevna poskupljenja osnovnih životih namirnica roditelje đaka školaraca stavljaju u bezizlazne situacije. Kupovina novih udžbenika za osnovce je postao luksuz, iako je osnovno obrazovanje, po Ustavu Republike Srbije, besplatno”, poručili su iz ove grupe građana.

Oni su istakli da rešenje postoji ali da zavisi da li lokalna gradska vlast i njeni funkcioneri imaju volju i želju da nađu rešenje. Oni navode da je jedan od načina da lokalna vlast u rebalansu budžeta usmeri sredstva za kupovinu udžbenika, ili da jednostavno odobri da se u školama koriste besplatni udžbenici Fondacije Alek Kavčić.

Kako su naveli, tako bi roditelji školaraca uštedeli i do 17.000 dinara po detetu, koliko mogu da budu troškovi udžbenika.

„Sva deca u Srbiji moraju da imaju jednake mogućnosti i uslove za razvoj i napredak, pogotovo u vremenu osnovnog obrazovanja koje je, ponavljamo, po Ustavu, obavezno i besplatno. Roditelji đaka očekuju da se u najkraćem roku reši problem preskupih udžbenika”, poručili su, dodavši da će pokrenuti inicijativu na nivou grada ako do sledeće sednice Skupštine grada Subotice ne donese odluku o podršci inicijativi za besplatne udžbenike u Subotici.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 6 do 14 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike će biti i dalјe

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.