blank

Treće mesto u Nišu za maturante Ekonomske škole Subotica (VIDEO)

YouTube video

12. decembra 1873. dinar je uvedan kao zvanična srpska valuta.

Dinar je uveden kao naša moneta na inicijativu tadašnjeg ministra finansija Čedomilja Mijatovića, nakon što je 1865. godine Srbija pristupila Novčanoj konvenciji koju su u Parizu potpisale i Francuska, Belgija, Italija i Švajcarska.

20 i 10 dinara su se kovali u zlatu, dok su 5, 2, 1 i pola dinara bili u srebru, pre toga korišćeno je preko 40 vrsta tuđeg metalnog novca kao što su taliri, forinti ili dukati. U vreme kada je uveden kao zvanična valuta, dinar je vredeo 100 poreskih para.

Ovo i još mnogo više saznali su i maturanti Ekonomske škole “Bosa Milićević” iz Subotice koji su na takmičenju u Nišu osvojili treće mesto na temu “Znamenite ličnosti na dinarskim novčanicama”.

blank
Foto: Ekonomska škola Subotica

U edukativnom kvizu učestvovali su maturanti iz Niša, Bujanovca, Lajkovca, Kosovske MItrovice, Grocke, Paraćina i ekipa iz Subotice. Vanja Delić, Ivana Pećerić, Marko Mrđa i Milan Pavlović činili su bronzani tim, dok je profesorka ekonomske škole, Albina Kapetanović, bila mentorka na takmičenju.

Prvo mesto na takmičenju “Principi ekonomije” koje je održano u Inđiji osvojila je Ivana Pećerić, učesnik oba pomenuta takmičenja. Ivana je pored brojnih knjiga, novčane nagrade, vaučera za četvorogodišnje školovanje na Fakultetu društvenih nauka dobila mogućnost da se upiše na bilo koji državni Ekonomski fakultet u zemlji.

U razgovoru sa profesorkom Albinom koja je pripremala učenike za takmičenje saznali smo koliko je u današnje vreme izazovno baviti se nastavničkom profesijom ali i inspirativno. Godinama unazad, profesorka ekonomske grane predmeta Albina Kapetanović, prepoznaje “to nešto” u svojim učenicima i usmerava ih na pravi način, pripremajući ih ne samo za takmičenja, već i za život.

Birajte za svoju decu lepa i ozbiljna imena. Uvek morate misliti na to da će neka od tih imena nositi buduće ulice, škole i trgovi, rekao je Duško Radović. Milan, Marko, Ivana i Vanja-lepa imena budućih uspešnih ljudi.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 15 stepeni Celzijusa. U toku pre podneva očekivane su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.