blank

Tribina povodom 27. godišnjice progona srpskog naroda iz severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna

blank

„Današnji dan težak je za svakog Srbina, pa tako i za mene. Obeležavamo 27 godina od zločinačke operacije Oluja, koju su u leto 1995. godine sprovele hrvatske vojne i civilne vlasti nad srpskim življem u Republici Hrvatskoj, proteravši iz severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna oko 250.000 Srba.  Oko 2.500 ljudi je ubijeno, za još toliko se traga, a uništeno je skoro 25.000 njihovih kuća, kao i mnogi privredni objekati, crkve, muzeji, spomenici i druga kulturna nasleđa. Samo zato što su Srbi”, istakao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obraćajući se prisutnima na Otvorenom univerzitetu uoči početka tribine upriličene u znak sećanja na stradale tog 4. avgusta 1995. godine.

Sabrali smo se danas, rekao je Bakić,  da glasno kažemo da mi ne zaboravljamo,  a  vi dobro pamtite krajeve i događaje  u kojima su vaši preci, koji su  vekovima naseljavali prostore u Dalmaciji, na Kordunu, u Lici, Baniji, Slavoniji, po gradovima i selima čitave današnje Hrvatske, životima platili svoje poreklo, jer je pravda u toj borbi unapred bila osuđena.

„I danas, pred lice pravde nisu izašli zločinci koji su bolesne, stare, žene, decu, domaćine, ratare, stočare, primorali da ostave puste svoje domove i sve što su stekli  smeste u traktore i ponesu sa sobom – u neizvesnost. Još su u nama žive  slike kako je ceo  životni i radni vek stao  na traktorske prikolice, a ušuškane između ponjava vire ikone krsnih slava.  Ovde, u nepreglednoj ravnici, svili ste novo gnezdo, ali  ste dušom i mislima još na tim predelima. Vi stariji, i dalje u srcu čuvate manastire i vaše svetinje, gradove i sela koje su podizali vaši preci; predele koje ste voleli i na kojima ste mladost gradili. Vi mlađi, ovde  ste našli svoj dom, podigli kuće, gajite decu i, uprkos svemu, gledate ka budućnosti sa nadom i optimizmom“, kazao je Bakić.

Prema njegovim rečima, stasala je ovde generacija dece iz izbegličkih kolona, musavih ali ponosnih, tužnih ali odlučnih,  koja danas pronosi slavu svoga naroda u nauci, u kulturi, u sportu, obrazovanju, politici.

„Naš narod je toliko puta kroz stradanje i žrtve osvajao trenutke slobode i vaskrsenja. Kao hrišćani, imamo nadu da je  konačna pravda Božja, jer  pravda ljudska mnogo puta je zatajila. I u prošlosti, a evo i sada kroz događaje na Kosovu i Metohiji. Moleći se danas za postradale, za naše bližnje, ne želimo da produbljujemo sukobe, niti da vodimo ratove, ali niko nam nikada ne može oduzeti pravo da pamtimo sve zlo koje se tada na naš narod sručilo, niti nas prekoriti što razvijamo kulturu sećanja. Sećanje nam niko ne može uzeti. Sećanjem na sve naše žrtve istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo. Govorimo o našem identitetu, u koji su utkane i kolone na traktorima,i  zbegovi, i nečija odlučna namera da Srba u Hrvatskoj više nema. Svaki zaborav nas poništava i oduzima nam pravo na sutra“, naglasio je Bakić.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Tribina povodom 27. godišnjice progona srpskog naroda iz severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna”

  1. Saosecamo i zivo pamtimo sve nase zrtve od prvog svetskog rata pa do ludila devedesetih. Aktivno smo pomagali u nevolji rodjacima koji su izbegli. Ovih dana trpimo nevidjeni teror upalili nam imanje i za malo kucu . Steta je velika kako materijalna tako emotivna. Niko nas ne stiti moze biti samo gore. Mislite o ovome mi ni tu u Subotici gde smo rodjeni nemamo pravo da slobodno koristimo svoju imovin. Gde mi da bezimo . Ovo je nepostovanje svojih gradjana. Kako bi da je pravi rat nedaj boze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.