blank

U Ljutovu izabrane najbolje pogače (FOTO + VIDEO)

Selo Ljutovo je na jedno posle podne bilo stecište ljubitelja prave domaće pogače, ili po nekima zvane štrudle. Na ovogodišnjem nadmetanju za najbolju pogaču učestvovao je
71 učesnik, pretežno pripadnice lepšeg pola iz Ljutova, među kojima su svoje umeće odvažno pokazali i jedan domaćin i domaćica, Subotičani.

YouTube video

Domaćice pričaju kako su umeće pravljenja domaćih pogača naučile pretežno od svojih majki, te da ih ovaj vojvođanski secijalitet često podseća na dane detinjstva.

“Sećam se davnih dana, kada je bilo nas devetoro dece, te nam je majka to često pravila. Pravilo se i za trenutke kad je puna kuća sveta. Znalo se da kad ima pogače, niko neće ostati gladan.” – priča Ruža Juhas, ljutovačka domaćica, učesnica u ovogodišnjem takmičenju.

blank

Po odluci žirija najbolje ocenjenu pogaču sa makom napravila je Ivana Jevtić, onu sa višnjama Mira Jaramazović, dok je za pobedničku štrudlu sa neskvikom proglašena ona koja je zamešena veštim rukama Jasmine Mačković.

“Svaka ova pogača je pravljena sa velikom ljubavlju, ali je žiri izabrao one najlepše koje ispunjavaju date kriterijume za ukus, miris i izgled. Pogača je morala biti sočna, ukusna, mirišljava, bogato nadevena i meka kada se zagrize.” – kazala je Aleksandra Bukvić, članica žirija

blank

Neodoljivi izgled i miris koji se širio Ljutovom, privukao je veliki broj posetilaca da dođu i probaju domaće pogače.

“Mnogo volim pogaču sa makom, a čuli smo da žene ovde to jako lepo mese pa smo došli da pazarimo” – izjavila je devojka, posetilac manifestacije.

blank

Ljutovačka pogačijada je održana drugi put zaredom, u cilju očuvanja tradicije ovog sela.

“Ljutovo je selo u kom većinski živi narod bunjevačke nacionalne manjine, pa je tako pogača deo njihove tradicije i kulture gde se ona pravi od davnina. Želeli smo da tu tradiciju ne izgubimo, da je pokažemo mladima i da im prenesemo ono što je važno da neguju kao dolazeće generacije.” – istakla je Nevena Veinović, organizatorka manifestacije “Pogačijada”.

no images were found

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

SUBAK savladao Kikinđane

Subotička basket akademija SUBAK savladala je kao domaćin u okviru 6. kola plej-ofa Druge muške regionalne lige ekipu Velike Kikinde rezultatom 78:58 (12:9, 14:16, 29:20,

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.