blank

U Subotici otvorena fabrika litijum-gvozdeno-fosfatnih baterijskih ćelija

Kompanija ElevenEs otvorila je prvu fabriku za proizvodnju LFP (litijum-gvozdeno-fosfatnih) baterijskih ćelija u Subotici i to je prva specijalizovana fabrika takve proizvodnje ne samo u Srbiji nego i u Evropi, saopštila je ta kompanija.

blank
Foto: Pixabay

LFP baterijske ćelije namenjene su za upotrebu u različitim aplikacijama kao što su električni automobili, autobusi, kamioni i sistemi za skladištenje energije, prenosi Nova Ekonomija.

Iz kompanije navode da fabrika u Subotici posluje po najvišim svetskim ekološkim standardima, a čitavo poslovanje u potpunosti je usaglašeno sa zelenom agendom i regulativom Evropske Unije.

„Ova inovativna baterijska ćelija proizvedena je bez nikla i kobalta, pruža veću održivost, bezbednost i manje troškove. Pored toga, ove baterije traju tri puta duže u odnosu na konkurentske tehnologije, dok ElevenEs EDGE baterije imaju mnogo veću gustinu energije u poređenju sa LFP ćelijama drugih proizvođača“, navodi se u saopštenju.

U planu je da se ovaj industrijski objekat 2024. godine proširi u „megafabriku“ koja će proizvoditi 500 MWh. Takođe je planirano, da u narednih pet godina sa radom počnu i dve „gigafabrike“ kombinovanih kapaciteta od 48GWh, što je, na primer, energija potrebna za milion električnih automobila godišnje, saopštila je ta kompanija.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.