U subotičkoj registraturi

Formula opstanka medija svedena je na maksimu: prenosim zvanična saopštenja i ćutim s političkim predumišljajem, dakle postojim

Branko M. Žujović

Pre nešto više od dve godine, izvor iz Gradske kuće, koji me s vremena na vreme snabdeva informacijama i koji pritom nikada nije omanuo, dostavio mi je elektronsku prepisku gradskih funkcionera, dakako stranačkog pedigrea, u vezi sa izgradnjom kanalizacije u naselju Palić. Ukratko, funkcioneri su od službenika na nižim pozicijama tražili da u pomenuti projekat, tiho i preko noći, unesu mogućnost ugradnje znatno skupljih, a pritom, pokazalo se odmah potom, tehnički potpuno neprihvatljivih cevi koje ni približno ne odgovaraju palićkom tlu i vrlo brzo bi morale da budu zamenjene. Bilo im je kasno da potraže svog Sašu Belopoljanskog, pa su u žurbi nesmotreno otvorili karte. Priča je bila bombona sa nabojem medijske bombe!

Izgradnja palićke kanalizacije je međunarodni projekat čiju okosnicu čini aranžman sa Nemačkom razvojnom bankom. Grad se neshvatljivim kašnjenjem u ostvarenju tog projekta već bio pošteno izblamirao, a šibicarska izmena uslova u višemilionskom projektu potpuno bi ga
kompromitovala i osramotila. Subotičani bi, pritom, bili izloženi dodatnim i ne baš zanemarljivim troškovima.

Pošto je Gradska kuća po običaju ćutala, kao što čini uvek kada su posredi zaista ozbiljne teme, kontaktirao sam preduzeće koje je bilo odgovorni projektant. Informacije iz prepiske bile su istinite. Štaviše, odgovornom projektantu je već bilo sugerisano da odobri pomenutu izmenu projekta.

Nakon nekoliko dodatnih provera i prikupljenih izjava, objavio sam celu priču, a odgovorni projektant je odbio da potpiše izmenu projekta koja je sa stručnog aspekta bila potpuno neprihvatljiva.

Čitanost lokalnog sajta na kojem sam objavio priču prosto je eksplodirala. Pofesionalnom inercijom očekivao sam da će priču preuzeti ostali lokalni mediji ili makar krenuti njenim više nego očiglednim tragom, ali se to nije dogodilo. Nijedan lokalni medij u Subotici nije smatrao da je pokušaj dubokog zavlačenja ruke u džep Subotičana priča vredna pomena. Preciznije rečeno: smatrali su da je isplativije da čitav slučaj prećute, nego da se zamere funkcionerima i iskoče iz budžetskog koloseka. Istovetnih primera ima sijaset.

Poslednji se u Subotici odnosi na nedavno imenovanje vršioca dužnosti direktora Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera. Protiv novog vršioca dužnosti direktora u toku je krivični postupak pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu. Objavio sam tu vest i postavio pitanje kako neko može da bude izabran za vršioca dužnosti direktora visoke državne škole, ako se protiv njega vodi krivični postupak. Sve i da postoji rupa u zakonu koja bi tako nešto omogućila, prolazak kroz nju nije nikakvo časno delo. Pitao sam potom u komentaru kakvu poruku novi vršilac dužnosti direktora i školski odbor, koji ga je izabrao, šalju studentima i javnosti.

Kako mi je novi vršilac dužnosti direktora, pomalo slavodobitno, u privatnoj poruci prosledio, naknadno će se pokazati neverodostojno, uverenje da se protiv njega nigde, pa ni pred pomenutim odeljenjem Višeg suda u Novom Sadu, ne vodi krivični postupak, razgovarao sam sa postupajućom sudinicom iz Novog Sada. Priču sam potkrepio izjavom portparolke tamošnjeg Višeg suda koja je potvrdila sve moje informacije. Po ko zna koji put, ponovila se ista stvar.

Moje subotičke kolege su u interesnom horu okrenule glavu, vrativši se tekućem bespogovornom registratorskom izveštavanju i prenošenju zvaničnih saopštenja. Jedan od njih mi, na moje zaprepašćenje, čak reče da privatni mediji itekako imaju pravo da prenose samo informacije koje im idu u prilog, odnosno samo one vesti od kojih imaju materijalnu korist. Ove dve epizode osvetljavaju mehanizam funkcionisanja subotičkih medija.

Subotički novinari i oni koji se tako predstavljaju, kao uostalom značajan broj ostalih novinara u Srbiji, vežu tastaturu tamo gde im politička moć, a ne značajne činjenice kažu. Formula opstanka medija svedena je na maksimu: prenosim zvanična saopštenja i ćutim s političkim predumišljajem, dakle postojim.

Jednačina je prosta: koliko “korektnog” izveštavanja i korisnog ćutanja, toliko budžetske infuzije. Cilj je domoći se budžetskog novca i “preživeti”, po cenu očiglednog istupanja iz etičkog poretka novinarske profesije.

Provlačenjem važnih informacija kroz žrvanj autocenzure i njihovim upodobljavanjem sa interesima političkih centara moći dobija se parcijalna ili retuširana slika stvarnosti, a cilj ulaska u političku igru budžetske raspodele postaje jedina svrha postojanja medija. To je osnovna mana postojećeg modela projektnog finansiranja. Mediji u takvom sistemu postaju antimediji, a građani i javni interes bivaju podvrgnuti nekoj vrsti unutrašnjeg bombardovanja sa nesagledivim materijalnim i moralnim posledicama po sve.

Subotičku komisiju za ocenu medijskih projekata poslednjih godina čine predstavnici Društva novinara Vojvodine i Prounsa, premda ne treba smetnuti s uma da preduzeće VTV, tesno povezano sa udruženjem “ComNet”, koje je klasični usisivač budžetskih sredstava namenjenih medijima u Vojvodini, drži Subotičanin Vladan Stefanović, vlasnik Televizije Subotica i čitavog lanca malih medija (TV Bečej, TV Novi Bečej, Novobečejski dani, Dani…).

Stefanoviću je ove godine pripala bezmalo četvrtina subotičkog budžeta namenjenog medijima, dok se na drugom mestu našla medijska kuća “Ju eko” koja sada već decenijama funkcioniše po istom principu budžetske ispaše, sa 6.620.000 dinara, plus dodatni milion koji je pripao firmi registrovanoj na ime zeta vlasnika pomenute medijske kuće.

Ove godine, subotičku komisiju činili su predstavnici pomenutog Društva novinara Vojvodine, Prounsa i nezavisni medijski stručnjak Jelka Mitrović. Mitrović je, na primer, lane u Zrenjaninu takođe bila član gradske komisije za dodelu budžetskih sredstava, ali u dresu Prounsa.

Subotičani su za svoje informisanje izdvojili 33.333.000 dinara. Kao i proteklih godina, novac Subotičana podeljen je u vidu javnog honorara za “korektno” izvešatavanje i ćutanje. Ne može se, na žalost, na drugačiji način objasniti model po kojem budžetski novac odlazi isključivo podobnim medijima koji izveštavaju registratorski.

Problem nije samo u jednom po svemu nedopustivom principu podele javnog novca. Poput ostalih gradova, u Subotici je komunikaciju sa novinarima i medijima preuzela centralizovana služba za odnose sa javnošću gradske uprave. Kada su se neki od subotičkih novinara u leto 2017. godine bili pobunili, zbog lošeg rada pomenute službe, odgovreno je da je po sredi “subjektivan osećaj novinara” i da, što se gradske uprave tiče, pi-ar služba Gradske kuće radi kao podmazana.

Odnos gradske pi-ar službe prema meni se na prvi pogled prpomenio u leto prošle godine, smenom na poziciji gradonačelnika. Na redakcijsku adresu počela su da stižu obaveštenja i saopštenja, a pristigli su i prvi odgovori na novinarska pitanja. Iako gradska uprava odgovara lakonski na većinu pitanja, ispunjavajući minimum zakonom propisane obaveze, na važna pitanja je još uvek gluva. Zid prema medijima koji postavljaju konkretna pitanja i dalje postoji u značajnoj meri. Taj međaš pomeren je na samu granicu javnog interesa, ali ne dalje od nje.

Na primer, kada je bilo objavljeno da će subotičke apoteke preuzeti privatna apotekarska ustanova iz Novog Sada, od gradske uprave i Apoteke Subotica zatražio sam detaljne izveštaje o poslovanju, kako bih proverio nezvanične informacije do kojih sam došao, a koje su upućivale na mogućnost da je gradski sistem apoteka uništavan sa namerom i sistematski. Uprkos zakonskoj obavezi, odgovore nikada nisam dobio ni od Apoteke Subotica ni od Gradske kuće koja joj je osnivač.

Kada sam jesenas novog gradonačenika zamolio za intervju, povodom stotog dana otkako je izabran na pomenutu funkciju, dobio sam načelni pristanak iz njegovog kabineta, da bi, nakon što sam mu poslao dvadesetak okvirnih pitanja, kako bi mogao da se pripremi za razgovor, gradonačelnik bez obrazloženja odustao od intervjua koji do danas nisam dobio. Da se razumemo, potpuno ista stvar dogodila mi se sa šefom lokalnog odbora jedne od najznačajnijih opozicionih partija u Subotici koji takođe nije bio voljan da odgovara na konkretna pitanja. Na koncu, predočeni sistem posrednog upravljanja medijima iz političkih centara ubrzano urušava samu gradsku novinarsku tradiciju. Značajna tradicija srpskog novinarstva, nedeljnik Subotičke novine, više formalno ne postoji. Naslednik lista osnovanog 1893. godine, koji je bio duboko ukorenjen i široko prihvaćen među čitaocima, danas je plitak stranački bilten nazvan Nove subotičke novine.

Ono što je ostalo od nedeljnika “Dani”, koji je svojevremeno takođe bio relevantan list i za one koji su se sa uređivačkom politikom slagali i za one koji nisu, deli se danas besplatno, kao mesečnik, na ulazima u nekoliko supermarketa zajedno sa reklamnim afišama trgovinskih kuća. Taj mesečnik, pod patronatom pomenutog Vladana Stefanovića, godišnje zgrće nekoliko miliona dinara iz gradskog budžeta. Ove godne, “Dani” su iz gradske kase dobili 2.300.000 dinara.

Budžetska kontrola medija donela nam je autocenzuru, široku moralnu i materijalnu štetu gradskoj zajednici i urušila nam je relativno bogatu novinarsku tradiciju u korist registratorskih medija i kolektora lajkova koji medije na razlikuju od tezge na pijaci ili pi-ar agencije, a profesionalno odgovorno izveštavanje tretiraju kao balast.

UNS

Štrajk vozača Suboticatransa

Deo od 143 vozača Suboticatransa, koliko ih je zaposleno u toj firmi, stupio je u štrajk polovinom januara zahtevajući povećanje plata. Predviđen rok za odgovor

Više »

Program Svetosavske nedelje

U subotu, 21. januara u Zadužbini Dušana Radića počinje Svetosavska nedelja. Organizatori napominju da će programi biti emitovani i na jutjub kanalu SKC „Sveti Sava“.

Više »

Bazen na Prozivci privremeno zatvoren

Javno komunalno preduzeće „Stadion“ saopštilo je da će sportsko-rekreativni centar „Prozivka“ biti zatvoren zbog tehničkih problema na filterima za prečišćavanje bazenske vode. Kako se navodi,

Više »

Palić na peni od jezera (VIDEO)

Zlatno doba Palića počinje još u 19. veku kada se otvara pruga Budimpešta-Zemun i tramvajska linija do Subotice. Prošlog veka iskopana je prva termalna bušotina

Više »

Gerecki uživo u Grunfu!

Subotička publika biće u prilici da u subotu, 14. januara, uživa u zvucima alt rok benda „Gerecki“. Početak koncerta zakazan je za 21 čas u

Više »

Objavljene nove cene goriva

Litar evrodizela će danas od 15 časova koštati najviše 195 dinara. Litar evro premijuma BMB 95 koštaće maksimalno 164 dinara. Ove cene važe do narednog

Više »

Danas je Badnji dan

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar sutra obeležavaju Badnji dan koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik Božić. Badnji dan počinje rano ujutru sečenjem badnjaka koji se

Više »

Badnji dan u centru Subotice

U petak, Badnjeg dana po Julijanskom kalendaru, u organizaciji SKC „Sveti Sava“ Subotica i Srpske pravoslavne crkvene opštine sečenjem, osveštanjem i paljenjem badnjaka na Gradskom

Više »

Objavljene nove cene goriva

Litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 197 dinara za litar, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 164 dinara za

Više »

Objavljeni prvi rezultati popisa

Na sajtu Republičkog zavoda za statistiku (RZS) danas su objavljeni prvi rezultati Popisa stanovništva koji je rađen ove godine na teritoriji Srbije. U Srbiji živi

Više »

Košarkaši Spartaka doživeli poraz

Košarkaši Spartaka doživeli su četvrti ovosezonski gostujući poraz. U trinaestom kolu Košarkaške lige Srbije, Sloga je savladala Spartak rezultatom 90:83 (21:26, 17:17, 29:14, 23:26). Kraljevu

Više »

Danas su Detinjci!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Detinjce, jedan od najvažnijih praznika tokom Božićnog posta koji važi za jedan od najlepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

Više »

1. januara skaču rate kredita

Evropska centralna banka danas je održala sednicu na kojoj je razgovarano o promeni ključnih kamatnih stopa. One su današnjom odlukom podignute za 50 baznih poena,

Više »

Uhapšen D.J. (1972) zbog ubistva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su D. J. (1972) iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo. On

Više »

Danas je Mikulaš

Vernici katoličke veroisposvesti danas proslavljaju Svetog Nikolu odnosno Mikulaša, a ovom prazniku se naročito raduju deca. Veruje se da su običaji vezani za ovaj praznik

Više »

Piše Vlada Arsić: Drug Mirko

Iako je prošlo duže od pola veka, verujem da moja generacija i dalje pamti profesora Rašu, nastavnika srpsko-hrvatskog jezika u osnovnoj školi. Još tada je

Više »

Preminula Melinda Sabo

Preminula je Melinda Sabo, tridesetdevetogodišnja majka dve devojčice, saopšteno je u lokalnoj „Fejsbuk“ grupi „Naše malo nekome je sve Subotica“, gde je bio organizovan niz

Više »

Na seoskoj slavi

Ne pamtim kada sam poslednji put bio na seoskoj slavi, u selu onom pravom, planinskom, besputnom i bezljudnom. Pozvao me komšija s drugog brda, čovek

Više »

Opomena starog mosta

Ne pamtim koliko sam puta prešao preko tog mosta. Čak i kada za tim nije bilo preke potrebe. Na mestu gde je tvorac stvorio jedan

Više »

Subotica dobila Selfi muzej (FOTO)

Prateći trendove, ekipa Subotičana osmislila je prostor namenjen svima onima koji vole da prave sefi fotografije. U jedinstvenom muzeju, kroz različite scenografije, poput „zlatne sobe“,

Više »

Nebojša Vojvodić peva za Melindu

Subotičanin Nebojša Vojvodić održaće sutra nastup na centralnom gradskom trgu u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje sugrađanske Melinde Sabo. Nastup je zakazan za 17

Više »

Ružina ulica sutra bez vode

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ saopštilo je da će u četvrtak doći do prekida u vodosnabdevanju u Ružinoj ulici, na potezu od Đevđelijske do

Više »

Dvanaestorica snažnih

Na Stadionu malih sportova, protekle subote održano je Međunarodno takmičenje snažnih ljudi, u kom je učešće uzelo dvanaest takmičara iz Češke, Slovačke, Poljske, Rumunije, Mađarske

Više »

Mala škola dnovinarstva

Rečju, koliko god se zgražavamo nad objavljenim intervjuom sa serijskim silovateljom, ponajpre bi morali da se zgrozimo nad samim sobom, nad našim moralnim načelima i pohotom, željom

Više »

Zatvorite sve normalne

Uskoro na slobodu izlazi još petorica osvedočenih silovatelja, a tada ćemo, verovatno, ponovo slušati nikad glasnije „argumente“ legalista i pobornika svakojakih ljudskih prava koji će,

Više »

„Ljubinka Bobić“ Minji Peković

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nebojša Dugalić, obavestio je Narodno pozorište u Subotici da je nagrada „Ljubinka Bobić“, bijenalna nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za

Više »

Spartak posle poraza smenio trenera

Fudbalski klub „Spartak“ izgubio je juče protiv Radničkog iz Niša u dvanaestom kolu Superlige Srbije, rezultatom 3:0. Spartak je dobro počeo, ali je domaćin pojačao

Više »

Otvorena prva izložba u Art hangaru

U novootvorenom Art hangaru sinoć je otvorena izložba „Tihi oporavak” („Silent recovery”), gde su Laslo Antal, Jelena Grujičić, Edita Kadirić, Balint Sombati, Maja Rakočević Cvijanov,

Više »

Benzin do 174 dinara

Od 15 časova na pumpama u Srbiji litar evrodizela koštaće 216 dinara, dok će litar benzina BMB 95 biti 174 dinara. Inače, nekoliko prethodnih nedelja

Više »

Subotica u „Evropi odozgo“

Srbija će u premijernoj epizodi dokumentarnog serijala „Evropa odozgo“ dobiti 50 minuta najbolje reklame, i to besplatne, zahvaljujući kojoj će gledaoci širom planete imati priliku

Više »

Vučić odlikuje Orbana

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon sastanka Vučić će Orbanu

Više »

Kraj pandemije je blizu

Svet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju koronavirusa. Teodros Adgan Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije, objasnio je da bi svet uskor trebalo

Više »

Preminuo Kornelije Kovač

Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini, navodi Tanjug. Kovač je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora i autor nekih od najvećih hitova na prostoru

Više »

Voz usmrtio ženu na Paliću

Sinoć oko 22 časa i 40 minuta voz je na Paliću usmrtio ženu koja je, vozeći bicikl na električni pogon, preko zelene površine pokušavala da

Više »

Svinjski rat i pileći mozgovi

Rijaliti je, možda, i najpoštenije takmičenje u Srbiji. Jer, ma koliko imali sredstava i mogućnosti, nikada se nije dogodilo, ali baš nikad, da neko od

Više »

Teku „Berbanski dani“

Tradicionalna, trideset i druga po redu manifestacija „Berbanski dani“ kojom se obeležava i slavi berba voća i povrća, proizvodnja vina i završetak radova u voćnjacima

Više »

Počeli Zavičajni dani

U Velikoj većnici subotičke Gradske kuće večeras su otvoreni deveti po redu Zavičajni dani. Ovu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. „Pored važne

Više »

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Više »

Berbanski dani, 32. put

  Svečano otvaranje Berbanskih dana zakazano je za subotu u podne, na Velikoj terasi. Organizator ove manifestacije, Javno preduzeće “Park Palić”, saopštilo je da su

Više »

U subotu „Dan pešačenja“

Početak manifestacije u 8 časova i 45 minuta, u dvorištu Osnovne škole ”Miroslav Antić” na Paliću. Početak pešačenja u 9 sati, ukupna dužina staze oko

Više »

Pokušaj krađe u Aleksandrovu

Juče, nešto posle ponoći, u Aleksandrovu je zabeležen pokušaj krađe, potvrđeno je sajtu Subotičke.rs.   U pisanom odgovoru Policijske uprave u Subotici našoj redakciji navedeno

Više »

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Više »

Škola zabranila mobilne telefone

Nastavničko veće Osnovne škole „Branko Radičević“ iz sela Uljma, kod Vršca, donelo je odluku da se đacima zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova. Od

Više »

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Više »

Sahranjen biskup Slavko Večerin

U Katedrali Svete Terezije Avilske večeras je sahranjen biskup Slavko Večerin. Misu zadušnicu koja je počela u 18 časova predvodio je predsednik Međunarodne biskupske konferencije

Više »

Obeležen Dan grada (VIDEO)

Podizanjem gradske zastave, a zatim intoniranjem državne himne „Bože pravde“ i svečanom sednicom gradske skupštine obeležen je prvi septembar, Dan grada. Subotica se svečano odužila

Više »

U četvrtak obeležavamo Dan grada

Kako je ranije najavljeno, na Dan grada, 1. septembra očekuje nas  tradicionalno podizanje zastave uz nastup duvačkog orkestra, svečana sednica Skupštine grada, a u muzičkom

Više »

Lutak sa naslovne strane

Hoće li gradonačelnik uputiti izvinjenje javnosti, nakon što je u medijima predstavljen kao centralna ličnost zatvaranja književne kolonije nauštrb njenih učesnika? Branko M. Žujović Kažu

Više »

Od ponedeljka prskaju i krpelje

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj saopštio je da će od ponedeljka do 5. septembra firma Oris iz Sombora prskati krpelje na području

Više »

Počinje prskanje komaraca

Pčelari upozoreni da izmeste košnice 5 kilometara daleko Gradska uprava saopštila je da će preduzeće Oris iz Sombora od danas do 4. septembra sprovesti kombinovani

Više »

Objavljene nove cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u petak saopštilo nove cene goriva. Evrodizel od tada može da košta do 217,50 dinara za litar, a motorni

Više »

Kupio lava, pa ga krio u stanu

U Lazarevcu je pronađen piton, a u Subotici mladunče afričkog lava. Pripadnici policije su u Beogradu i Subotici, u saradnji sa Jedinicom za suzbijanje ekološkog

Više »

Dan Svetog Ištvana na Paliću

Kao i prethodnih godina, zaunteresovani su juče, u popodnevnim časovima, počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić

Više »

Poljoprivrednici nastavili protest (VIDEO)

Subotički poljoprivrednici nastavili su protest, zahtevajući proglašenje stanja elementarne nepogode na području grada, uzrokvane sušom. U video prilogu Bojana Mihajlovića proverite šta su još saopštili

Više »

Medijski dim u Odžacima

Troškovi izrade scenografije za potrebe medijskog projekta obuhvatili draperije, kvaku, bravu, lepak u stiku, vodene boje, četkice, set školskih lenjira, blok broj 5 i hamer

Više »

Benzin 190, dizel 215 dinara

Ministarstvo trgovine, trizma i telekomunikacija saopštilo je da je od danas u 15 časova, zakqučno sa 5. avhustom u 15 časova, najviša cena evrodizela 215

Više »

Šumski požari u blizini grada

Šume severno od Subotice danas su zahvatili šumski požari. Prve nezvanične informacije govore da je vatrom zahvaćeno više hektara šume. Kako Subotičke.rs saznaju od Leventea

Više »

Pucao u sugrađanina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili u A. Ž. (1997) iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela teška telesna povreda

Više »

Gde su palićki lavići?

Pre tačno godinu dana, lavica Kiara omacila petoro mladunaca od kojih je četvoro preživelih nestalo bez traga dva dana kasnije. Zoološki vrt sigurnosne kamere nije

Više »