blank

Udruženi roditelji iz Poletarca angažovali advokata, očekuju konstruktivno rešenje problema

blank

Roditelji čija deca pohađaju vrtić „Poletarac” udružila su se i izdala saopštenje kojim od Predškolske ustanove „Naša radost” traže da problem sa ovim vrtićem i gradilištem do njega bude rešen što pre, kako bi deca i zaposleni od početka nove školske godine bila na bezbednom.

Naime, roditelji više od 150 mališana iz Poletarca i dalje su bez odgovora na pitanje gde će deca biti smeštena od 1. septembra. Podsetimo, u junu su deca raspoređena u druge objekte Naše radosti, jer im je u vrtiću u Matije Gupca bila narušena bezbednost zbog gradilišta.

Tokom vikenda su udruženi roditelji više od sto dece izabrali predstavnike svih šest grupa, te je njih jedanaestoro u svakodnevnoj komunikaciji. Kako su istakli, iza ove inicijative stoje roditelji većine dece.

Nakon što se Naša radost oglušila na više mejlova koje su joj upućivali roditelji, a kako bi doprli do nje i dobili više informacija, oni su angažovali advokata Danila Lakićevića. Tek nakon što je on kontaktirao upravu u ime roditelja, dobili su neke informacije od tehničkog direktora Veljka Vojnića.

„Naša radost ne daje predloge niti otvara komunikaciju s roditeljima, a Gradska uprava je gluva na apele roditelja. Jedini odgovor koji su roditelji dobili od Naše radosti je bio 24. avgusta, i bio je to odgovor na zahtev koji je podneo advokat koji zastupa roditelje. U ovom odgovoru roditeljima, tehnički direktor Veljko Vojnić kaže da se priprema dokumentacija da će Poletarac biti bezbedno mesto od 1. septembra, spominje se izveštaj neimenovanog lica za bezbednost te usmeni dogovori sa investitorom, kompanijom ’Bomaks’, oko postavljanja skele i zaštitne zavese. Takođe, spominje se sazivanje roditeljskog sastanka, koji se dva radna dana pred 1. septembar još nije desio”, naveli su udruženi roditelji u saopštenju.

blank

Istakli su da povratak u Poletarac nije opcija dok je gradnja u toku, te su tražili i dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat bezbedan na uvid.

„Razlog za ovaj stav roditelja je to što Naša radost ni jednim potezom od sredine juna nije pokazala da je nešto učinjeno da se stvore uslovi za bezbedan boravak dece. Potpuno je nejasno šta će to za 3 dana biti drugačije nego danas. Spominje se postojanje neke dokumentacije, ali nije predočena roditeljima. Zaštine skele nema, ulaz u vrtić je potpuno neobezbeđen. Odmah uz zgradu koja je u izgradnji i koja će biti znatno viša od objekta vrtića nalaze se sobe u kojima deca borave. Sobe su u potkrovlju, imaju krovne prozore, pa je roditelje strah od posledica pada raznorazih predmeta sa gradilišta (cigle, kante mogu lako da probiju prozore i ulete među decu). Takođe, dvorište vrtića je od gradilišta pregrađeno limenom ogradom preko koje su i do sada upadali predmeti s gradilišta. Zabrinuti su i za količinu prašine i buke u neposrednom dečjem okruženju.

Najveći šok za roditelje je, ipak, činjenica da je ustanova kojoj je povereno na čuvanje hiljade subotičkih mališana nesposobna da reši problem, ćuti pred roditeljima i kocka se sa onim što je najdragocenije. A Gradska uprava? Ona bije možda neku svoju, predizbornu, važniju bitku”, poručili su.

Roditelji su podsetili javnost na to da su deca 11. juna evakuisana iz potkrovlja vrtića u trpezariju koja je u prizemlju objekta radi bezbednosti, a da su roditelji obavešteni da dođu po svoju decu, ako su u mogućnosti.

blank

„Isti dan je stiglo obaveštenje roditeljima da su od sledećeg radnog dana deca raspoređena u nekoliko drugih objekata Naše radosti. Do danas roditelji nisu saznali šta je uzrok ovako brze evakuacije dece, pa se spekuliše da su zidovi vrtića pucali, da je zgrada vrtića vibrirala, i ko zna šta još”, istakli su.

U saopštenju navode i da je na priloženim fotografijama uočljivo da na obezbeđenju objekta ništa nije urađeno.

„Upitno je i šta roditelji mogu da očekuju od investitora, obzirom da se na fotografijama gradilišta primećuju ljudi koji nemaju čak ni zaštitne šlemove”, zaključeno je u saopštenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 2 do 18 stepeni Celzijusa. Osobama sa respiratornim i kardiovaskularnim tegobama

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.