blank

UNS: Policija da obustavi postupak protiv urednika subotičke.rs Branka Žujovića i prestane da kažnjava izveštače sa protesta

blank

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog nove prekršajne kazne koju je ovog puta dobio urednik onlajn medija subotičke.rs i član Uprave UNS-a Branko Žujović, zbog izveštavanja sa protesta u kojima su građani blokirali saobraćajnice

UNS još jednom ukazuje na nedopustiv postupak policije da novčano kažnjava novinare koji su izveštavali sa protesta.

Žujović je UNS-u rekao da kaznu neće da plati jer nije načinio nijedan prekršaj time što je izveštavao sa protesta u Subotici.

„Kako to da huligane koji su pre godinu i po demolirali moj automobil nikada policija nije pronašla. U jedno sam sasvim siguran, a to je da ću radije otići u zatvor ili prenositi direktno rad izvršitelja, jer neću platiti kaznu koju sam dobio zbog toga što sam izveštavao sa događaja. Za vreme protesta trudio sam se da budem na trotoaru, odnosno ivičnjaku. U raskrsnicu sam ulazio isključivo radi prikupljanja informacija, snimanja izjava, slikanja i snimanja video priloga“, rekao je UNS-u Žujović.

Policija je nakon reagovanja UNS-a saopštila da je odustala od prekršajnog postupka protiv urednika smederevskog onlajn medija SD kafe Željka Milojevića. UNS traži od policije da isto postupi i u slučaju kolege Žujovića i svih ostalih novinara kojima je stigla kazna od 5.000 dinara zato što su na dan protesta radili svoj posao.

Policija je Žujovića kaznila, kako piše u nalogu koji je on objavio na sajtu subotičke.rs, jer se 4. decembra, u 14 sati, u Subotici, kao „pešak kretao i zadržavao na kolovozu u zoni raskrsnice“ što je „dovelo do obustave saobraćaja“. Prekršaj je otkriven, navodi se dalje, uvidom u video nadzor, a fotografija je navedena kao dokaz.

UNS će i o ovom slučaju obavestiti Stalnu radnu grupu za zaštitu novinara i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara.

UNS

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.