Vaskršnja poslanica Srpske pravoslavne crkve

Srpska Pravoslavna Crkva svojoj duhovnoj deci o Vaskrsu 2022. godine

+PORFIRIJE

po milosti Božjoj

Pravoslavni Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve – sveštenstvu, monaštvu i svim sinovima i kćerima naše svete Crkve: blagodat, milost i mir od Boga Oca, i Gospoda našega Isusa Hrista, i Duha Svetoga, uz radosni vaskršnji pozdrav:

HRISTOS VASKRSE!

Evo dana koji stvori Gospod,
obradujmo se i uzveselimo se u njemu! (Ps 117, 24)

Draga naša deco duhovna,

Ovim rečima, još iz starozavetnih davnina, oduševljeno kliče car i prorok David, provideći Duhom Svetim veliki dan Hristove pobede nad smrću i naše duhovno slavlje zbog toga. U ovaj veliki i tajanstveni Dan sva tvar je okupana svetlošću večnosti i sa neizrecivom radošću peva pobednu pesmu Gospodu koji je prognao tamu greha i obasjao nas nezalaznim zracima života. „I Svetlost svetli u tami i tama je ne obuze“ (Jn 1, 5) – tako je suštinu božanskog otkrovenja i našeg hrišćanskog svedočenja sažeo Sveti Apostol, Evanđelist i Bogoslov Jovan koji je za vreme Tajne Večere naslonio glavu na Gospodnja prsa i upio svu snagu, lepotu i tajnu Njegovog životvornog bogočovečanskog bića.

Tamnica groba i okovi smrti nisu mogli da shvate ni zadrže Svetlost od Svetlosti od Oca rođenu pre svih vekova, kroz koju je sve postalo – Jedinorodnog Sina i Gospoda našega Isusa Hrista, iako su to pokušali svim sredstvima. Od noći u kojoj je bio predat u ruke bezakonika sve je toliko bilo preispunjeno neverstvom i nasiljem da se sa raspetim Hristom naposletku moralo zavapiti: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“ (Mk 15, 34). Gledajući kako je nekada slavni Jerusalim obavijala duhovna tama greha, Jedinorodni Sin je sa visoko uzdignutog krsta gledao kako se pred njime razjapljuje mračna čeljust groba ne bi li ga zauvek progutala. Sa kamenog tla njenih oštrih oboda Gospodu su čelnici vere i naroda podrugljivo govorili da krsnu blagovest spasenja preinači u gordo prihvatanje moći paloga sveta: „Neka siđe sad s krsta, pa ćemo verovati u njega!“ (Mt 27, 42).

U času beznađa su i samrtni ropci raspetih osuđenika prelazili u ruganje živome Bogu, Spasitelju sveta. Onome koji je iz ljubavi sišao među nas i tamu naših života obasjao večnom svetlošću i radošću. Onome koji je tumačeći svog Oca nebeskog u drevnom jevrejskom predanju pokazao očinsko lice Boga svekolikom svetu. Onome koji nas je svojim stradanjima i slavnim vaskrsenjem učinio čedima životvorne ljubavi Božije. Onome koji je blagodatnu snagu života darovao Crkvi, „stubu i tvrđavi istine“ (1Tim 3, 15) koju ni „vrata pakla neće nadvladati“ (Mt 16, 18). Onome koji nas je ohrabrio da budemo istrajni vesnici smisla u ovome turobnom dobu. Onome koji će kao krotko Jagnje (Jn 1, 36) prineto za naše grehe biti poslednja Božija reč na strašnom sudu – hram Jerusalima Novog, obasjanog Božijom slavom (Otk 21, 22-23).

Mi se na golgotsku goru svagda uspinjemo, draga deco duhovna, jer smo pozvani da svedočimo živoga Boga u svetu i tako učestvujemo u spasenju svakog Božjeg stvorenja. Vođeni Duhom Svetim, mi smo prema Svetom Apostolu Pavlu sinovi Božji u kojima sva tvar čezne za oslobođenjem od propadljivosti i za radošću večnog života (Rim 8, 21). Ovaj osećaj odgovornosti među nama je danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt među državama, narodima i verama. Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju. Veliki Apostol Pavle podseća: „(Bog) je stvorio od krvi svaki narod čovečanstva da stanuje po svemu licu zemaljskome” (Dap 17, 26). Dakle, sazdani smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani smo da jedno budemo. Stoga se Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje, i da se svi izbegli vrate u svoje domove. Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje.

I dok se na mnogim mestima u svetu vode bespoštedni ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovek. Šta ćemo mi koji smo sabrani danas u Prazniku nad praznicima, ugrejani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini? Kako ćemo zapevati pashalnu pesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde, toliko neutešnih? Neka nas odgovoru na ova pitanja povede sam Gospod Isus Hristos čije Carstvo nije od ovoga sveta – jer „kad bi bilo od ovoga sveta carstvo moje“, kako je Spasitelj bio rekao Pilatu, „sluge moje bi se borile da ne budem predan Judejcima; ali carstvo moje nije odavde“ (Jn 18, 36).

Značenje ovih reči, u vreme kada je Judeja takođe bila rasparčavana interesima Rima, Sirije i Persije, Bogočovek Isus nam je pokazao na mnogo načina. Setimo se samo isceljenja gadarinskog besomučnika, braćo i sestre, za koga se kaže da je bio posednut legijom demona (Mk 5, 1-20). Prizor neukrotivog čoveka koji je živeo u grobovima i danonoćno se tukao kamenjem oslikava tragično stanje mnogih pod rimskom vlašću i povezuje sve prošle, sadašnje i buduće žrtve globalnih sukoba koje su bez Hrista, pre ili kasnije, osuđene na samouništenje. Iscelivši besomučnog čoveka proterivanjem legiona neprijatelja u krdo nečistih životinja, Hristos nam je pokazao da mu je pre svega bilo bitno da stradalnika izvede iz groba i pruži mogućnost večnog života, a tek posle toga rešavanje spoljašnjih uslova života. To je mogao samo večni Logos koji se među ljudima nastanio u punoći blagodati i istine (Jn 1, 14). Zato On od smrti izbavljenog čoveka ostavlja da u istim okolnostima svedoči učinjenu Božju milost i zato naposletku dobrovoljno napušta predele u kojima se Bog pokazao moćnijim od svih nečistota koje su pokretale njihove vladare. Carstvo Hristovo, dakle, nije od ovoga sveta i to je blagovest spasenja. Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta i tom snagom ustajemo za život večni. Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta i zato bez razlike činimo svakome od „ovih najmanjih“ u njihovoj potrebi. Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta i zato zagrlimo drugoga kao Gospoda samog, jer ćemo samo tako biti prihvaćeni kao Njegovi.

Budimo okrenuti ljubavi, draga deco duhovna, jer nas na to upućuje glas samog anđela nad praznim grobom Hristovim: „Što tražite živoga meću mrtvima? Nije ovde, nego ustade!“ (Lk 24, 5-6). Negujmo saznanje da je „naše življenje na nebesima“, kako govori Apostol Pavle, „otkuda očekujemo i Spasitelja Gospoda Isusa Hrista“ (Fil 3, 20). Budimo takođe svesni da nas iskonski metodi obmane strastima i strahovima u zloupotrebi masovnih medija mogu lako učiniti ljudima porobljene svesti i prigušene savesti, tuđinima svom nebeskom naznačenju. Čuvajmo se prividne sigurnosti globalnog mravinjaka koji nas želi učiniti bezličnim pritvorenicima samodovoljnosti. Vreme provoditi u ubeđenju da se virtuelnim svetom nezdravog umišljanja i konzumacijom materijalnih dobara može zadobiti istinsko blagostanje, znači biti osuđen na život bez dostojanstva i slobode. U svetu koji odbija da bude zakvašen svetlošću božanske ljubavi, trudovi i žrtve nisu shvaćene na način Hristove Golgote, poput krsta za kojim će po blagovoljenju Božijem doći vaskrsenje, nego kao strašne prepreke ličnom miru i sigurnosti. Neka nas od toga sačuva duboka vernost krsno-vaskrsnoj sudbini našeg svetosavskog, srpskog naroda, i neka nas ka večnom smislu vodi naše novozavetno, kosovsko opredeljenje. Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka!

Besmrtna dela samožrtvene ljubavi prema Bogu i otadžbini pokazali su u proteklim mesecima mnogi naši lekari, zdravstveni radnici i brojni drugi ljudi koji su se našli na teškim i odgovornim dužnostima. Gledajući na svetitelje Crkve Hristove i ugledajući se na svete pretke, oni su hodili i hode putem hristopodobnih vrlina, putem ljubavi koja sve u sebi sadrži i osmišljava, po kojoj se poznaju učenici Hristovi i narod Božji. „Od ove ljubavi niko nema veće, da ko život svoj položi za prijatelje svoje“ (Jn 15, 13) – tako nam je Gospod Hristos zaveštao put istinskog života i mira, van koga su životne teškoće poput prave arene besmisla.

U vaskršnjoj radosti sa osobitom pastirskom brigom i odgovornošću upućujemo očinske pozdrave i molitve našim sestrama i braći u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci, poručujući im da znamo njihova iskušenja i borbe, ali da će njihova Majka Crkva uvek biti uz njih kao i do sada. Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama na svakome mestu gde živite. Neka svaki pravoslavni dom bude obasjan svetlošću Vaskrsloga Hrista i osenjen snagom radosne pesme: „Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, i svima koji su u grobovima život darova!“

Srećan vam i Bogom blagosloven ovaj dan u koji smo se rodili za život večni! Sa ovim željama i molitvama Vaskrslome Gospodu Hristu želimo vam svako istinsko dobro i pozdravljamo vas najradosnijim pozdravom:

Hristos vaskrse — Vaistinu vaskrse!

Dano u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu, o Vaskrsu 2022. godine

 

Vaši molitvenici pred Vaskrslim Gospodom:

Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i
Patrijarh srpski PORFIRIJE
Mitropolit dabrobosanski HRIZOSTOM
Mitropolit crnogorsko-primorski JOANIKIJE
Episkop sremski VASILIJE
Episkop banjalučki JEFREM
Episkop budimski LUKIJAN
Episkop banatski NIKANOR
Episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički LONGIN
Episkop kanadski MITROFAN
Episkop bački IRINEJ
Episkop britansko-skandinavski DOSITEJ
Episkop žički JUSTIN
Episkop vranjski PAHOMIJE
Episkop šumadijskiJOVAN
Episkop braničevski IGNjATIJE
Episkop zvorničko-tuzlanskiFOTIJE
Episkop mileševski ATANASIJE
Episkop diseldorfski i nemački GRIGORIJE
Episkop raško-prizrenski TEODOSIJE
Episkop zapadnoamerički MAKSIM
Episkop gornjokarlovački GERASIM
Episkop istočnoamerički IRINEJ
Episkop kruševački DAVID
Episkop slavonski JOVAN
Episkop austrijsko-švajcarski ANDREJ
Episkop bihaćko-petrovački SERGIJE
Episkop timočki ILARION
Episkop niški ARSENIJE
Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički KIRILO
Episkop Mitropolije australijsko-novozelandske SILUAN
Episkop dalmatinski NIKODIM
Episkop osečko-poljski i baranjski HERUVIM
Episkop valjevski ISIHIJE
Episkop budimljansko-nikšićki METODIJE
Episkop zahumsko-hercegovački DIMITRIJE

Vikarni Episkop moravički ANTONIJE
Vikarni Episkop remezijanski STEFAN
Vikarni Episkop toplički JEROTEJ
Vikarni Episkop hvostanski JUSTIN
Vikarni Episkop mohački DAMASKIN
Vikarni Episkop marčanski SAVA
Vikarni Episkop humski JOVAN

OHRIDSKA ARHIEPISKOPIJA:

Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski JOVAN
Episkop pološko-kumanovski JOAKIM
Episkop bregalnički MARKO
Vikarni Episkop stobijski DAVID

Foto: SPC

Jagode – kraljice proleća!

Jagoda, tako mala, unosi boju i lepotu u naš svakodnevni život. Prvi vesnik „voćnog“ proleća, ovo voće neverovatna je apoteka u malom i predstavlja odličan

Više »

Književne večeri u „Krupari”

U Bačkom Dušanovu, u „Krupari” održaće se književna tribina, književnice, istoričarke književnosti i kritičarke gde će biti predstavljena njena knjiga „U čekaonicama-istorija ženskih mentalnih poremećaja”.

Više »

Zaštita jagode u fazi berbe

Na području Srbije zasadi jagoda na otvorenom se nalaze u fazi početak sazrevanja: prvi plodovi imaju specifičnu boju za kultivar do faze druge berbe: još

Više »

WineSu sutra na Paliću

U subotu, 27. maja, na Velikoj terasi na Paliću održaće se WineSu, prvi salon vina koji će se održati na teritoriji Subotice. Najavljeno je izlaganje

Više »

100 godina Pelivana (VIDEO)

Nema Subotičanina koji nije probao sladoled u Pelivanu, niti deteta koje nije stajalo u redu, ispred točionice sladoleda, ove dobro poznate sladoledarnice. Ova kremasta i

Više »

Pruga ili put?

Poslednje dve godine se raspravlja o zatvaranju pruge, nadvožnjaka i najprometnijeg subotičkog putnog pravca, koji grad deli na dva dela. Dok se nije pristupilo radovima,

Više »

Čija je Bunjevačka kuća? (VIDEO)

Bunjevački nacionalni savet je dobio nove prostorije, a ovu vest obelodanila je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić,

Više »

Subotički Muzej za 10 (VIDEO)

Inicijativa da se na nacionalnom nivou objedine svi muzeji, nastala je pre osam godina. Ideja je da muzeji zajednički nastupaju sa ciljem efikasnijeg rada, veće

Više »

Stanovnici Bajmoka sutra bez vode

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ saopštilo je da će zbog radova na vodozahvatnom objektu u utorak, 9. maja, biti prekinuto vodosnabdevanje u Mesnoj zajednici

Više »

U junu „zatvaranje” Subotice

Preostalo nam je još mesec dana do „zatvaranja” Subotice. Najfrekventnije raskrsnice koje grad dele na četiri dela, deo oko „Lidla” i hotela „Patria” zatvoriće se

Više »

Kroz Indiju, bez agencije (VIDEO)

Indija je zemlja kontrasta. Indija je zemlja bogatstva i siromaštva. Ogromna po geografskom položaju, još veća po mnogoljudnosti. Zauzima dva i po posto ukupne površine

Više »

Odbojkaši ostali bez finala

Odbojkaši Spartaka poraženi su u trećem meču polufinala plej of-a od Vojvodine rezultatom 3:2 (30:28, 25:15, 18:25, 24:26, 18:16).  Meč u Novom Sadu ispunio je

Više »

„Mirkova knjižara” u tami

Nema Mirka Kovača već dve godine, a poslednjih nekoliko dana, čini se, da nema ni Mirkove knjižare. Popularna gradska knjižara „Danilo Kiš” zatvorena je, izlog

Više »

Magična komedija u nedelju u Subotici

Predstava Magična komedija odigraće se u nedelju, 9. aprila, na sceni Dečjeg pozorište u Subotici, u 16 časova. Magioničar Strahinja poručuje: „Zainteresovani će videti teleportaciju

Više »

Za vikend pojačana kontrola saobraćaja

Zbog pojačanog prisustva stranih i domaćih državljana na svim putnim pravcima na području Policijske uprave u Subotici, policijski službenici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u

Više »

84. susret kolekcionara u Nepkeru

U organizaciji Društva kolekcionara Subotice, u subotu 25. marta, biće upriličen 84. susret kolekcionara numizmatike, razglednica, antikviteta, filatelije. Svojevrsna izložba je i prodajnog karaktera, razmene,

Više »

Tajna broja Pi

Nijedan broj, simbol ili oznaka nisu pobudili toliko interesovanje javnosti kao čuveni broj π ili Pi. U čast ovom broju svake godine gimnazijalci subotičke Gimnazije

Više »

Rezultati Zonske smotre recitatora

Zonska smotra recitatora „Pesniče naroda mog” održana je u četvrtak, 9. marta 2023. godine u staroj čitaonici Gradske biblioteke Subotica a u organizaciji Gradske biblioteke

Više »

Predavanje Lasla Čorbe u Gradskom muzeju

Povodom godišnjice Mađarske revolucije i borbe za slobodu, Laslo Čorba mađarski istoričar, univerzitetski profesor, akademik, bivši generalni direktor Mađarskog nacionalnog muzeja, održaće predavanje o grofu

Više »

Promocija poezije Ljubice Vukov Davčik

U novoj Gradskoj čitaoni, sinoć je održana promocija novog troknjižja „Preobraženje 3,2,1“ Ljubice Vukov Davčik. U toploj, porodičnoj atmosferi prisustvovali smo predstavljanju šestog triptiha, troknjižja

Više »

Javni čas Kiš teatra

Nakon četiri meseca rada, mladi glumci pozorišne radionice Kiš teatra na srpskom jeziku u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš“ spremni su da se predstave subotičkoj publici

Više »

Četvrtak studentskog filma

U prostoru Udruženja Klara i Rosa (Petefi Šandora 15) svakog četvrta tokom meseca marta biće organizovana projekcija studentskih filmova sa akademija umetnosti iz zemlje i

Više »

FK Solid poražen od Solunca

Fudbaleri Solida odigrali su i sedmu kontrolnu utakmicu. Protivnik je bila odlična ekipa Solunca iz Karađorđeva koja se nalazi u samom vrhu PFL Subotice, a

Više »

Po prvi put krv dao 21 davalac

U saradnji sa Odeljenjem transfuziologije OB Subotica, danas je realizovana kalendarska akcija dobrovoljnog davanja krvi u Politehničkoj školi. Na akciju je došlo 49 potencijalnih davalaca

Više »

Subvencije kao prilika za posao

Nacionalna služba za zapošljavanje juče je objavila 13 javnih poziva za subvencionisano zapošljavanje za ovu godinu, rekla je na današnjem presu Verica Vujadinović, vd direktora

Više »

Fudbal: Spartak – Partizan 1:2

Fudbaleri Spartaka poraženi su na svom terenu rezultatom 1:2 (0:1)  od Partizana u okviru 22. kola Mozzart bet Super lige. Spartak: Dubljanić, Tanasin (84. Bonsu),

Više »

Kuda na leto? (VIDEO)

Kraj februara predstavlja uvod u proleće, pa nas dlanovi zasvrbe kako se kalendarski približava, treba putovati. Beogradski sajam turizma se tradicionalno organizuje baš tad, ove

Više »

Radno vreme za Dan državnosti

Povodom obeležavanja predstojećeg praznika Dan državnosti-Sretenje, u sredu i četvrtak, javna preduzeća i ustanove neće raditi ili će sugrađanima pružati usluge kroz dežurstvo. JKP „Čistoća

Više »

Pojačana kontrola kamiona i autobusa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 13. do 19. februara ove godine, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja koje

Više »

70 godina ispod dva Atlasa (VIDEO)

Gradska biblioteka Subotica 2023. godine slavi jubilej, 70 godina od useljenja u njenu sadašnju zgradu, u nekadašnju Nacionalnu kasinu. Zgrada je izgrađena na mestu stogodišnje

Više »

Fudbalerke Spartaka savladale Osijek

ŽFK Spartak je juče savladao ekipu Osijeka u Hrvatskoj u okviru priprema za predstojeći deo prvenstva. Slavile su golubice protiv višegodišnjeg prvaka Hrvatske rezultatom 0:1

Više »

Spartak poražen od Čukaričkog

Fudbaleri Spartaka poraženi su na svom terenu, u okviru 20. kola Mozzart bet Super lige Srbije, od Čukaričkog rezultatom 1-3 (0-1). Spartak: Dubljanić, Ado, Bijelović,

Više »

Konkurs za nove pesme HosanaFesta

HosanaFest danas raspisuje konkurs za nove pesme koje će publika moći da čuje 8. oktobra u Subotici na istoimenom festivalu. Slogan ovogodišnjeg festivala glasi: „Rastimo

Više »

Subotica-trans bez obustave rada

Posle današnjeg sastanka predstavnika vozača „Suboticatransa“ i gradonačelnika Subotice, Stevana Bakića, kako nezvanično saznajemo, postignut je dogovor o povećanju plata, pa shodno tome, neće biti

Više »

Štrajk vozača Suboticatransa

Deo od 143 vozača Suboticatransa, koliko ih je zaposleno u toj firmi, stupio je u štrajk polovinom januara zahtevajući povećanje plata. Predviđen rok za odgovor

Više »

Program Svetosavske nedelje

U subotu, 21. januara u Zadužbini Dušana Radića počinje Svetosavska nedelja. Organizatori napominju da će programi biti emitovani i na jutjub kanalu SKC „Sveti Sava“.

Više »

Bazen na Prozivci privremeno zatvoren

Javno komunalno preduzeće „Stadion“ saopštilo je da će sportsko-rekreativni centar „Prozivka“ biti zatvoren zbog tehničkih problema na filterima za prečišćavanje bazenske vode. Kako se navodi,

Više »

Palić na peni od jezera (VIDEO)

Zlatno doba Palića počinje još u 19. veku kada se otvara pruga Budimpešta-Zemun i tramvajska linija do Subotice. Prošlog veka iskopana je prva termalna bušotina

Više »

Gerecki uživo u Grunfu!

Subotička publika biće u prilici da u subotu, 14. januara, uživa u zvucima alt rok benda „Gerecki“. Početak koncerta zakazan je za 21 čas u

Više »

Objavljene nove cene goriva

Litar evrodizela će danas od 15 časova koštati najviše 195 dinara. Litar evro premijuma BMB 95 koštaće maksimalno 164 dinara. Ove cene važe do narednog

Više »

Badnji dan u centru Subotice

U petak, Badnjeg dana po Julijanskom kalendaru, u organizaciji SKC „Sveti Sava“ Subotica i Srpske pravoslavne crkvene opštine sečenjem, osveštanjem i paljenjem badnjaka na Gradskom

Više »

Objavljene nove cene goriva

Litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 197 dinara za litar, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 164 dinara za

Više »

Objavljeni prvi rezultati popisa

Na sajtu Republičkog zavoda za statistiku (RZS) danas su objavljeni prvi rezultati Popisa stanovništva koji je rađen ove godine na teritoriji Srbije. U Srbiji živi

Više »