blank

Vlada nije postigla dogovor sa subotičkim poljoprivrednicima, protest se nastavlja

blank

Gradonačelnik Stevan Bakić poljoprivrednike će primiti tek u četvrtak u 10 časova. “Bakić nema vremena za nas. Ponaša se kao da želi da protestujemo i ove nedelje. Osećam se kao Alibaba sa 40 traktorista, koliko nas se danas okupilo”, poručuje Miroslav matković

Radio-televizija Srbije i drugi mediji danas su izvestili da je Vlada Srbije postigla dogovor sa udruženjem Stig iz Požarevca i grupom građana Južni Banat o ceni suncokreta koja bi trebalo da iznosi 73 dinara, ali vođa subotičkog protesta, Miroslav Matković, za Subotičke.rs kaže da se taj dogovor ne osnosi na ostale poljoprivrednike, pa ni na subotičke koji će sutra od devet časova nastaviti protest.

– Mi nastavljamo protest, zahtevajući da Grad Subotica formira komisiju koja bi procenila štetu od suše i predložila Vladi Srbije da na području našeg grada proglasi stanje elementarbe nepogode. Mi sutra nastavljamo protest, jer nas sporazum Vlade sa Stigom i Južnim Banatom ne obavezuje. Tražili smo ponovo sastanak sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem. On će za nas vremena imati tek u četvrtak u 10 časova. Do tada nema vremena za nas. Ponaša se kao da želi da protestujemo i ove nedelje. Osećam se kao Alibaba sa 40 traktorista, koliko nas se danas okupilo – kaže za Subotičke.rs Miroslav Matković.

Subotički poljoprivrednici okupiće se ponovo sutra u 8 časova, nakon čega će uslediti nastavak protesta i nove blokade saobraćajnica, nakon blokada raskrsnice kod Patrije i današnjih blokada Štrosmajerove ulice.

Dogovorom Vlade Srbije sa dva udruženja poljoprivrednika (Stig i južni Banat) ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu, prema dogovoru sa pomenuta dva udruženja, iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima.

Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Poljoprivrednik Ivan Adamov, koji je u Bantau učestvovao u protestima, rekao je za Tanjug da će zbog postignutog dogovora poljoprivrednici prekinuti sa blokadom puteva u Pančevu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.