blank

Vučić tvrdi da Srbija ima devet nota o povlačenju priznanja Kosova i Metohije

blank

Naša pozicija je još teža imajući u vidu činjenicu da Ujedinjene nacije igraju slabiju ulogu u svetu jer su velike sile sve preuzele na sebe, poručio je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je  danas u Njujorku da realne prognoze za svet moraju biti još mračnije nego što ih je na početku Generalne skupštine UN predstavio generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guteres. „Govorio je o više kriza od Roga Afrike do Avganistana, pominjući i najtežu – Ukrajinu. Naša pozicija je još teža imajući u vidu činjenicu da UN igraju, a to nije krivica Guteresa, slabiju ulogu u svetu, jer su velike sile sve preuzele na sebe”, kazao je Vučić. On je ocenio da se dogodilo de fakto rušenje poretka UN. Konstatovao je da se sada u Njujorku održava najveći skup u UN.

„Ne pamtim da je ovoliko šefova država, predsednika i premijera, preko 150, učestvovalo na Generalnoj skupštini UN. Ljudi traže neki izlaz i nadu”, kazao je on. Vučić je preneo da, posle izlaganja predsednika Kirgizije i Turske, može da se vidi da u svetu postoji bezbroj kriza i da je teška situacija. „U narednih sedam do deset dana donećemo važne odluke s kojima ću upoznati građane. Narednih dana obratiću se s merama koje su važne za građane”, najavio je Vučić za RTS, prenosi Tanjug.

Vučić je izjavio da se, imajući u vidu globalna zbivanja, može pretpostaviti da će sve što će se videti u narednom periodu biti usložnjavanje odnosa Zapada i Rusije, kao i Zapada i Kine, što dodatno komplikuje poziciju „malih”. Na konstataciju da će veliku pažnju u UN izazvati govor ruskog predsednika Vladimira Putina, Vučić je za RTS rekao da ne može da govori o tome pre nego što čuje to obraćanje, ali da nije teško pretpostaviti šta će Putin da kaže.

„Pretpostavljam da se sad iz faze specijalne vojne operacije približavamo velikom ratnom sukobu, a sada je pitanje gde su granice i hoćemo li ući za izvesno vreme, možda i za mesec-dva u veliki svetski sukob, kakav nismo imali od Drugog svetskog rata”, rekao je Vučić. Upozorio je da zato za sve „male”, koji žele da budu sigurni, da građanima obezbede sigurnost, ne postoje lepe i lake vesti. On je najavio da će se tokom boravka u Njujorku sresti i sa ministrom spoljnih poslova Kine, što će biti izuzetno važan sastanak. „Imali smo mnogo sastanaka, trudimo se da se izborimo za Srbiju”, rekao je Vučić.

Naglasio je da ima dobru vest za građane Srbije, jer je u Njujorku dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova. „Još jedna fascikla više, još jednu notu imamo, čime snažimo našu poziciju u ovoj organizaciji”, rekao je Vučić. On je dodao i da će se ćutati sve dok Priština ne krene da podnosi zahteve za ulazak u međunarodne institucije, a da će se onda iznenaditi brojem zemalja koje su povukle priznanje. Vučić je ocenio i da to neće pomoći da se reše brojni problemi, ali da će Srbija imati jasnu većinu u svetskoj organizaciji. Na pitanje o vesti koja kruži da će Priština da bude primljena u Savet Evrope, Vučić kaže da to nije ništa novo i da predstavlja dodatni pritisak na Srbiju da prihvati papire koje nismo videli i o kojima, kako navodi, ne može da govori. „Nisam ih preuzeo, neka druga strana je pisala i puštala u javnost”, napomenuo je Vučić i ukazao da je pred Srbijom težak period. Dodao je i da Priština takve korake preduzima uz podršku onih koji su napravili Kosovo nezavisnim.

Uoči ručka koji je danas u Njujorku priredio visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đuzep Borelj za lidere zapadnog Balkana, predsednik Srbije istakao je da je taj neformalni sastanak veoma važan za nas jer postoji inicijativa makroekonomske pomoći državama regiona. „Kažu formalno morate da aplicirate, ali su najavili podršku nekim zemljama za koje smo govorili da se ponašaju neodgovorno. Povećavate javni dug i imate pravo na podršku EU. Moramo imati i mi pošto smo se ponašali odgovorno”, poručio je Vučić.

On je istakao da EU ne treba da kažnjava one kojima je javni dug ispod 55 odsto, a obavezala se naša država prema našim građanima da će biti ispod 60 odsto. Vučić je podsetio da većina zemalja EU ima veći javni dug od 90 odsto. „Ne možete da pomažete jednima već svima”, naglasio je on. Rekao je da se dogovorio sa albanskim premijerom Edijem Ramom da iznesu taj stav. Preneo je da će na sastanku biti premijer Crne Gore, predsedavajući Predsedništva BiH, premijer Severne Makedonije i predsednica privremenih institucija u Prištini. Najavio je da će potom imati sastanke s Miroslavom Lajčakom, izaslanikom EU za dijalog, kao i generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, te i sa jevrejskom organizacijom IPAK, a potom i „večeru i sastanak sa našim prijateljima Grenelom i kongresmenom Kušnerom”.

Politika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.