blank

Za godinu dana u Srbiji izdato više od 9.000 antibiotika

U periodu od 2021. do 2022. godine u državnim apotekama izdato je više od 9.000 antibiotika, a građani ih nepravilno doziraju, zbog čega se sve češće javlja antimikrobna rezistencija, prenosi Nova.rs.

blank
Foto: Piksabej

Ovo je jedna od 10 pretnji po javno zdravlje sa kojima se čovečanstvo suočava, zbog čega je neophodno povećati svest o racionalnoj upotrebi antibiotika.

Iz tog razloga Farmaceutska komora Srbije uvela je uslugu Savetnika za antibiotike u apoteke širom zemlje. Ovu uslugu pružaju farmaceuti koji su završili posebnu obuku, nakon čega dobijaju status savetnika. Koliko često građani Srbije koriste antibiotike pokazala je i nedavno urađena analiza Farmaceutske komore Srbije za period od 2021 do 2022. godine.

Prilikom izdavanja preko 9.000 antibiotika u apotekama širom Srbije, skoro 25 odsto pacijenata koristilo je još neki antibiotik u prethodna tri meseca.

„Prikladnim savetovanjem se verovatnoća nepravilne primene svodi na najmanju meru. Kada pacijent dođe u apoteku sa receptom za antibiotik, savetnik proverava da li je pacijent alergičan na lek, da li je propisana odgovarajuća doza leka i dužina trajanja lečenja, kao i da li sme da ga koristi istovremeno sa ostalim lekovima ili suplementima, koje ima u terapiji. Nakon provere i procene da je to bezbedno, farmaceut će izdati lek uz pisano uputstvo i detaljno objašnjenje o načinu primene i čuvanja leka”, objašnjava magistar farmacije Nikolina Skorupan.

Brojni suplementi umanjuju efikasnost nekih antibiotika. Tako na primer, magnezijum, kalcijum, cink, gvožđe ili selen, ne treba da se koriste najmanje dva sata nakon primene nekih antibiotika. Farmaceut prilikom izdavanja leka pita pacijenta da li koristi bilo kakve suplemente.

“Antibiotici se koriste samo onda kada ih lekar propiše, onoliko dugo i na način kako je objašnjano. Pacijenti koji imaju bilo kakave nedoumice u vezi sa primenom ili čuvanjem antibiotika, ne treba da oklevaju, već da potraže savet farmaceuta”, navodi Skorupan.

Nova.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 20 stepen Celzijusa. Biometeorološke prilike će biti relativno povolјne

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.