blank

Zašto rukovodilac Naše radosti ne poznaje prilike u predškolskim ustanovama drugih gradova? (VIDEO)

YouTube video

Tehnički direktor Naše radosti na sastanku sa roditeljima tvrdio da su usluge ustanove kojom rukovodi jeftinije od usluga u novosadskim vrtićima, iako mali Novosađani gradske vrtiće pohađaju besplatno

Branko M. Žujović

Na sastanku sa roditeljima mališana koji pohađaju vrtić “Poletarac”, održanom 30. avgusta, tehnički direktor Naše radosti Veljko Vojnić rekao je da su usluge ustanove kojom rukovodi jeftinije nego u Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima, rekavši da su tamo usluge predškolskih ustanova za 1.500 do 2.000 dinara skuplje nego u Subotici.

Na to su roditelji, čija su deca početkom juna bila evakuisana iz pomenutog vrtića zbog obližnjeg gradilišta i raspoređena po drugim objektima Naše radosti, burno reagovali, demantujući Vojnićeve navode i pominjući ranije izveštaje medija koji svedoče drugačije.

blank
Tim povodom, naša redakcija obratila se Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo” iz Novog Sada. Zamolili smo ovu gradsku ustanovu da nam prosledi osnovne informacije o finansijskim uslovima boravka dece u njihovim objektima.

Baš kao što su roditelji tvrdili, pokazalo se da mali Novosađani besplatno pohađaju tamošnje vrtiće.

Postavlja se, stoga, pitanje zašto rukovodilac Naše radosti nije bio upoznat sa ovom činjenicom, odnosno kako je moguće da usluge ustanove kojom rukovodi budu jeftinije od usluga novosadske ustanove koja od roditelja ništa ne naplaćuje.

“Boravak dece svih vaspitnih grupa, od jaslenih do predškolskih, u svim vrtićima Radosnog detinjstva Novi Sad za roditelje dece koja borave u vrtiću je besplatan. Sredstva za troškove boravka dece u Radosnom detinjstvu obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada, a delom i iz budžeta Republike Srbije. Pravni osnov za obezbeđivanje ovih sredstva su Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i odluke Grada Novog Sada”, navedeno je u odgovoru radosnog detinjstva našoj redakciji.

Odlukom o obezbeđivanju sredstava za ostvarivanje delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja Grad Novi Sad obezbeđuje 80 odsto do ekonomske cene boravka dece u vrtićima, a Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom utvrđena su, kako je u dopisu navedeno, prava na finansijsku podršku porodici sa decom koja, između ostalog, obuhvata i regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač Grad Novi Sad u iznosu od 20 posto.

Šta više, roditelji malih Novosađana koji pohađaju privatne vrtiće, takođe uživaju pogodnosti.

Na zvaničnom sajtu novosadske gradske uprave navedeno je da, u skladu sa Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom, pravo na finansijsku podršku uživaju porodice sa decom uzrasta od šest meseci do polaska u osnovnu školu koja su upisana u privatnu predškolsku ustanovu na teritoriji Grada Novog Sada, pod uslovom da dete nije upisano u Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo“.

Slična situacija je u Rumi, gde je boravak u opštinskim vrtićima besplatan, sudeći barem prema izveštajima medija, a u Beogradu, prema pisanju Večernjih novosti od 15. januara ove godine, pravo na besplatan boravak u gradskim vrtićima ostvarilo je više od pet i po hiljada mališana, odnosno svaki deseti.

Prema rečima Slavka Gaka, beogradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, Grad Beograd finansira vrtić za 5.684 dece. Najveći broj njih, više od 97 odsto, ovu beneficiju ostvaruje na ime prava na besplatan boravak u vrtiću trećeg i svakog narednog deteta.

– Socijalna politika Grada i sekretarijata je, pre svega, pomoć onima kojima je to najpotrebnije i oni su oslobođeni plaćanja vrtića – istakao je Gak.

Roditelji mališana koji pohađaju vrtiće, sa kojima smo razgovarali, kažu da usluge Naše radosti, objektivno, nisu skupe, da iznose oko tri hiljade dinara po detetu, ali da oni, kao roditelji, od uprave očekuju ozbiljnost, a ne, kako neko od njih reče, bajke, odnosno bespotrebno iznošenje neistinitih informacija koje ne zaslužuje niko.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.