blank

“Ženske studije i istraživanja” u novoj akademskoj godini

U okviru “Ženskih studija i istraživanja” u Savremenoj galeriji održano je predavanje prof. dr Viktorije Aladžić, vanredne profesorke Građevinskog fakulteta u Subotici.

blank
Ženske studije i istraživanja

Bogata subotička arhitektura profesorki Aladžić dala je mogućnost za istraživanje graditeljskog nasleđa grada na severu Srbije, koje je iskoristila da svoj naučni rad kroz decenije, objavi u brojnim knjigama, stručnim tekstovima, učestvovanjima na mnogim stručnim konferencijama koje se tiču zaštite graditeljskog nasleđa, secesije i revitalizacije.

Tema koju je predstavila publici bila je “prikaz i analiza prostora u Subotici” koji su tokom 19.veka, a i kasnije bili namenjeni ženama, organizovani ili stvarani od strane žena, kao i njihova uloga vezana za određene prostore.

U 19. veku ženska osoba je bila u posedu svog oca, a kasnije supruga i nije imala mogućnosti samostalnog odlučivanja, sve dok nije na ovaj ili onaj način ostala bez skrbnika. Ipak postoje pojedinačni slučajevi u kojima je ženama bila data sloboda da se bave „muškim“ aktivnostima kao što je vođenje poslova, preduzetništvo ili izgradnja kuća i palata. Posebna pažnja biće posvećena ženama čija je uloga bila da za novac seksualno opslužuju muškarce, sa prikazom prostora za koje znamo da su funkcinisali kao bordeli iako se u javnosti izbegavalo navoditi tačna funkcija ovih prostora.

Profesija prostitutki cvetala je tokom 19. veka zbog specifičnog načina odgajanja kako muške tako i ženske dece, a naročito za vreme ratova u20. veku. Bogato društvo 19. veka opsluživala je i vojska sluškinja koje su takođe imale svojemesto u društvenoj hijerarhiji, odnosno u kućama i palatama”, moglo se čuti na izlaganju profesorke Viktorije Aladžić, uz vizuelno prikazivanje najamnih palata grada Subotice, i detaljnijih graditeljskih priča o ovoj nadasve, interesantnoj temi.

Subotica, pored svojih tajni, krije i izuzetne žene-umetnice, koje svoj rad i umetnost prikazuju širom sveta.

Jedna takva, sa ponosom mogu reći, Subotičanka, ali i građanka sveta, priča priču kroz crteže, gifove, boje ili nedostatak iste, izvlačeći na površinu stid, strah ili suočavanje sa emocijama, razmrdavši ustaljene poglede na svet, kroz kombinaciju audio-vizuelnih sredstava. Skromna po svojoj prirodi, iako je svesna svoje vrednosti, ova moćna umetnica ostavlja bez daha i izaziva određenu katarzu, kroz suze, apsolutnu ljubav i prihvatanje naas samih kao fragilnih, osetljivih i izgubljenih bića.
Predavanje u “Ženskim studijama i istraživanja” otvara nove teme, po pitanju rodne ravnopravnosti, ženskih priča, pogleda na svet, ali i naučnica i umetnica, čiji rad treba i mora da se prepozna i prizna.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.