blank

Žujoviću „Zlatna Nika” za najbolju novinsku reportažu

blank

Na 26. Internacionalnom festivalu reportaže i medija „Interfer” uredniku portala Subotičke.rs Branku M. Žujoviću dodeljena je nagrada za najbolju novinsku reportažu za tekst „Dugo putovanje u kovid”.

Žujović je ovim povodom izjavio da je počastvovan, te da su nagrade važne i predstavljaju znakove pored profesionalnog puta, zahvalivši se članovima žirija i organizatorima festivala.

Drugu nagradu osvojila je Rada Komazec za „Oteti grad” (Jedinstvo), a treću Tatjana Đorđević Simić za „Čudesan život” (Italija, BBC na srpskom).

Gran-pri festivala pripao je Emiru Kusturici za „Seks, sport i vjera u vječnu sadašnjost” (Sputnjik), dok je „Zlatnu Niku” za životno delo i doprinos reportaži dobio Pero Zubac, koji je tom prilikom izjavio da se češće izjašnjavao kao novinar nego kao pisac.

blank

‒ Reportaža je dragulj novinarstva. Onaj koji piše reportažu u tom trenutku nije reporter. Reporter je izveštač, on je hladan. Pisac reportaže mora da kroz gusti filter duše propusti ono što vidi i ono što emituje ili kuca u tastaturu. Ne može biti neutralan. On je ili ogorčen ili oduševljen. Naši najbolji pisci novinskih reportaža su svedoci jedne moje teze da je u novinarstvu novinska reportaža jedino literatura. Teško je razlikovati dobru novinsku reportažu od dobre priče ‒ poručio je Zubac.

Nagradu za najbolju televizijsku reportažu dobila je Vanja Mijalkov sa Televizije Pirot za „Mumulj – rađanje umernosti”, dok je najbolju radio-reportažu, prema proceni žirija, napravio Rajko Milošević sa Radio Beograda 2, pod nazivom „Laza Šećer”.

Foto-reportaža koja je osvojila prvo mesto jeste „Pir Šalijar” Konstantina Novakovića, a nagrada za najbolju društveno-odgovornu reportažu pripala je je Ani Rajković i Jasni Janković sa Televizije Prva za „Ožiljke”.

Foto: Printskrin

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.