blank

Povrće na kineski način – za jednostavan, proveren i ukusan ručak

blank
Foto: Pixabay

150 g svežih paprika (1-2, najbolje različitih boja)
150 g šargarepe
170 g krastavca (opcionalno)
½ srednje glavice kineskog kupusa
100 g brokolija (i cvetići i stabljike)
20 g suvih bukovača, po želji
30 g šitake pečuraka, ili neke druge
20 g suvih različitih kineskih pečuraka (nije obavezno)
100 g kikirikija pečenog
50 ml soja sosa
2 kašike ribljeg sosa
1 kašičica pirinčanog sirćeta
1 kašičica oyster sosa
½ kašičice ljutog sečuan sosa
ulje za prženje povrća
(sve je proizvoljno)

Sve vrste povrća isecite na štapiće. Kod brokolija odvojite cvetova od stabljika jer ćete ih zasebno pržiti. Kineski kupus isecite na rezance. Suve pečurke prelijte sa vodom i ostavite dvadesetak minuta da se rehidriraju. Rehidrirane gljive isecite na rezance.

Sipajte u vok oko ½ l ulja. Pripremite metalnu cediljku iznad neke šerpe. Ulje u voku zagrejte da bude veoma vrelo. Povrće možete pržiti pojedinačno, po vrstama ili grupišite vrste slične strukture. Svaku vrstu povrća ubacujte na vrelo ulje i kratko propržite. Povrće treba malo da omekša, ali da ipak zadrži malo svoje hrskavosti. Potrebno vreme zavisi od vrste povrća, vreline ulja i veličine štapića. Prženo povrće izvadite šupljikavom kašikom ili, ako vam je lakše, kompletan sadržaj voka prespite u cediljku, pa oceđeno ulje vratite u vok i ponovo zagrejte. Nastavite dok ne ispržite sve vrste povrća i pečurke. Možete sve što ste ispržili stavljati u istu posudu.

Pečeni kikiriki dodajte u prazan vok (mastan od prženja povrća) i kratko propržite. Kikirikiju dodajte soja sos, riblji sos, pirinčano sirće, oyster sos i sečuan. Kratko izmešajte i ostavite samo da proključa pa u vok vratite prženo povrće, sklonite odmah sa ringle i izmešajte.

Izvor: Mimi kingdon

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.