blank

Tavankut nedeljama bez vode

Najgora stvar koja može da se desi u letnjem period je da na žegama ostanete bez vode. To se več drugu godinu zaredom dešava stanovnicima Tavankuta koji bez vode u letnjem periodu žive drugu godinu. Sušan period i velike parcele voća i povrća u tom kraju, navaodnjavanja, isušila su bunare iz kojih se crpi voda.

Postoje porodice koje su već drugu nedelju bez vode, sada već očajne.

Tomislav Mačković jedan je od ljudi koji prate situaciju u Tavankutu, I kroz svoju društvenu grupu “Tavankut kroz moj objektiv” izveštava šta se dešava u ovom malom selu koje meštani vole da zovu “mesto gde sunce grli Bačku”.

blank
Foto: privatna arhiva

“Duži niz godina s’tim da je sve kulminiralo u poslednje dve godine. Ugrožena su skoro sva domaćinstva na “prvoj vodi” – dubine sedam do osam metara. Mada voda nestaje i na većim dubinama. Trenutno nam vodu daju vatrogasci ali samo tehničku, dok su u susret izišli i vlasnici iskopa peska čiji kamion će biti pariran sa vodom svakodnevno kod stadiona FK”Tavankut”. Sada je nemoguće prebrojati bunare. Mnogi meštani su izbušili bunare u zadnjem periodu.

blank
Foto: privatna arhiva

Godinama se priča o rešavanju vodosnabdevanja Tavankuta, rešenje je izgradnja madistralnog vodovoda od Subotice do Tavankuta. Izrada projektno – tehničke dokumenacije je u izradi, očekuje se da će biti završena do kraja godine, ali za sada je to slaba vajda žednim Tavankućanima kao i njihovoj žednoj stoci.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.