blank

Predmet meseca Gradskog muzej Subotica – knjiga dr Đule Selešija o Palićkom jezeru

Predmet meseca u Gradskom muzeju Subotica je knjiga „Voda Palićkog jezera od 1781. do 1999. godine” autora dr Đule Selešija. Knjiga se nalazi na polici specijalne biblioteke Gradskog muzej Subotica.

blank
Foto: GRadski muzej Subotica

Reč je o knjizi koju je na maternjem jeziku autora na 150 strana, u tiražu od 300 primeraka, objavio 1999. subotički “Grafoprodukt”, na srpskom jeziku, u prevodu samog autora i Etelke Seleši.

Dr Đula Seleši, hidrobiolog, doktor bioloških nauka i univerzitetski profesor, bio je učenik subotičke muške gimnazije od 1938. godine, a krajem 1945. je upisao sedmi razred kao vanredni učenik Državne mešovite gimnazije. Magistrirao je 1969. sa temom „Zooplankton Palićkog jezera”. Naslov njegove doktorske disertacije je bio „Prilog limnološkim istraživanjima nekih jezerskih ekosistema u Panonskoj niziji sa posebnim osvrtom na promene sastava biocenoza usled ubrzane eutrofizacije”. Imao je vodeću ulogu tokom sanacije jezera 1971. godine, a dvadeset godina je radio u Institutu za građevinarstvo. Predavao je i hidrobiologiju na subotičkom Građevinskom fakultetu.

Obiman pregled obrađuje dešavanja sa Palićkim jezerom od prvog istraživanja analize vode po zahtevu lekara Janoša Libetrauta 1781, preko opisa radova istraživača koji su ispitivali hemijski sastav vode Palićkog jezera u narednim decenijama. Najdetaljnije je obrađen period od 1952. do 1971. i sanacija jezera koja je usledila nakon velikog pomora riba u maju 1971. godine. Jedno poglavlje je posvećeno odumiranju flore i faune u jezeru. Poslednje poglavlje knjige se bavi temom zaštite i očuvanja Palićkog jezera.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.