blank

Balint Pastor o trećoj redovnoj sednici gradskog parlamenta

blank

U četvrtak, 5. novembra, biće održana treća redovna sednica Skupštine grada Subotice, a tim povodom danas se u Gradskoj kući medijima obratio predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor. Pastor mlađi je rekao da bi voleo da obraćanje predsednika lokalnog parlamenta postane praksa pred svako skupštinsko zasedanje, kako bi novinari, samim tim i građani, bili upoznati o kojim temama će se raspravljati na sednici.

Dogovorio sam se sa gradonačelnikom još početkom mandata da ne primenjujemo hitan postupak, da ne radimo ubrzanim tempom kada za tim ne postoji potreba, kako bi odbornici mogli da se pripreme. Cilj je da bi rasprave budu kvalitetne, da bi opozicija imala mogućnost da se pripremi i da biste i vi, predstavnici medija, bili u mogućnosti da normalnim tempom pratite raspravu i analizirate materijale o kojima raspravlja gradska skupština – rekao je Balint Pastor.

Konkretni predlozi, o kojima će biti reči na sutrašnjoj, trećoj redovnoj sednici, jesu pedeset dve tačke dnevnog reda koje će biti grupisane u šesnaest celina.

Prva tačka dnevnog reda biće devetomesečni izveštaj o ostvarenju budžeta. Na prošloj sednici imali smo šestomesećni izveštaj. To je naravno važno zbog transparentnosti i kontrolne uloge gradske skupštine. Nakon toga, sledi donošenje odluke o planu detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane „Maestrale ring“ na teritoriji Grada Subotice.

To je tema o kojoj je gradska skupština u prethodnom periodu raspravljala, a sada će biti donet plan detaljne regulacije. Uključene su katastarske opštine Čantavir, Višnjevac, Gabrić, Bikovo, Stari i Novi Žednik. Izuzimaju se građevinska područja naseljenih mesta sa zaštitnim pojasom od kilometar.

Sledeća važnija tačka je odluka o mreži dečjih vrtića. To je nešto o čemu početkom školske godine gradska skupština uvek raspravlja. Biće doneta i odluka o obavljanju komunalne delatnosti zoohigijene. Ovde je reč o usklađivanju sa Zakonom o komunalnim delatnostima i proširuje se grupa poslova koji obuhvataju delatnost zoohigijene. Uvek su aktuelne i teme napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka.

Ono što verujem da će građane naročito zanimati, jesu mere za zaštitu od buke u životnoj sredini, naravno to se odnosi na ugostiteljske objekte. Menja se i odluka o mesnim zajednicama, ali je ta odluka tehničke prirode, pošto se menja sedište dve mesne zajednice – MZ Dudova šuma i MZ Tavankut.

Takođe, na dnevnom redu imamo izmenu programa poslovanja nekoliko javnih preduzeća čiji je osnivač Grad. Imamo nekoliko personalnih rešenja i izmena, vezanih za školske, nadzorne i upravne odbore raznih javnih preduzeća. I na kraju, nešto što me izuzetno raduje, donećemo odluku o formiranju odbora i komisija gradske skupštine. Članove tih komisija izabraćemo u narednom periodu – rekao je Pastor mlađi.

N. I.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 18 do 33 stepeni Celzijusa. Usled očekivane biometeorološke situacije moguće su

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.