blank

“Bilo jednom u Indijanapolisu” Nenada Kiša, sportskog novinara i publiciste iz Subotice od danas u prodaji

U izdanju Albion books od danas se u prodaji može pronaći knjiga “Bilo jednom u Indijanapolisu” sportskog novinara, publiciste, pasioniranog ljubitelja košarke – Nenada Kiša, Subotičanina koji je svoje prve tesktove napisao za Subotičke novine, a već više od dvadeset godina svoju novinarsku karijeru gradi u Beogradu.

blank
Foto: Privatna arhiva

Vrstan poznavalac sporta sa fokusom na domaću košarku, Nenad Kiš je napisao knjigu posvećenu najvećem uspehu srpskog sporta – poslednjoj zlatnoj medalji muške košarkaške reprezentacije Jugoslavije pre 22 godine.

Ova knjiga je posvećena jednom od najvećih uspeha našeg sporta, donoseći nam ispovesti i sećanja ključnih igrača i trenera te legendarne ekipe. “Bilo jednom u Indijanapolisu” Nenada Kiša uključuje intervjue sa košarkaškim velikanima kao što su Bodiroga, Divac, Gurović, Tomašević, Koturović, Stojaković, Radmanović, Rakočević, Pešić i mnogim drugim članovima nezaboravne reprezentacije. Kroz ovu knjigu imaćete priliku da saznate šta, posle više od dve decenije, misle o tom istorijskom uspehu i kako su doživeli trenutke slave i trijumfa.

“Kao sportski novinar košarka je sport koji pratim već 30 godina, od detinjstva, a od 1993. U ulozi sportskog novinara. Prvi tekst sam napisao 1994. koji je objavljen na naslovnoj strani sportskih Subotičkih novina koje je tada uređivao, sada pokojni, Milenko Brustulov. Tada je u redaciji radilo dvadesetak osnovaca i srednjoškolaca koji su, pod Milenkovom uredničkom palicom, pisali za novine.

blank
Foto: Albion books, izdavačka kuća

Tada su sportske Subotičke novine izlazile utorkom. Dobio sam zadatak da pratim košarku. Brustulov je imao princip da svako dete koje se bavi bilo kojim sportom u gradu, mora biti u novinama. Na taj način je podigao tiraž, to je prodavalo novine koje su dugo bile prodavanije od Subotičkih novina. Posle uvodnog rada, počeo sam da pratim košarku, prvo “Yukom” Tavankut, potom KK “Spartak”. To me vodilo ka pisanju knjige o zlatu u Indianapolisu.

Procenio sam da sa tom generacijom imam najbolje odnose i mogao sam lako da dođem do tih ljudi. Knjiga obuhvata period posle Olimpijskih igara u Sidneju posle 2000 – te godine.-“ – reči su autora ove knjige dodvši da oni koju su učestvovali u procesu stvaranja ovog uspeha ispričaju svoju priču”.

Knjiga obiluje anegdotama, od onoga što ljudi znaju, možda samo naslućuju, ali i nekih stvari koje sigurno ne znaju:

“Ja kao novinar koji se trudi da bude precizan u svom radu, želeo sam da budem maksimalno objektivan i u ovoj knjizi” – dodao je Kiš.

Možda je ovo samo osvrt na istorijski uspeh, tada Jugoslavije, na zlatnu medalju u Indijanapolisu, kao uvod, podstrek i motiv da se Košarkaška reprezentacija okiti, ako ne najsjanijom, a ono bar nekom medaljom na Olimpijskim igrama u Parizu koje počinju za dve nedelje. Bilo kako bilo, sve što niste znali o košarci, a voleli bi da imate uvid, pronaći ćete u knjizi subotičkog, sportskog novinara Nenada Kiša, koji je svoje višedecenijsko sportsko pisanje pretočio u klnjigu “Bilo jednom u Indijanapolisu”.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 16 do 35 stepeni Celzijusa. Usled očekivanih biometeoroloških prilika osobama sa

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.