blank

Dan Dužijance – nacionalni praznik Bunjevaca

blank

Bunjevački informativni centar saopštio je da će u nedelju biti obeležen nacionalni praznik Bunjevaca – Dan Dužijance.

Kako su naveli, praznik se nizom manifestacija obeležava od aprila, a u nedelju će, na Veliku Gospojinu, biti proslavljen centralni događaj. Hleb od novog žita biće posvećen u Crkvi Svetog Mihovila (Franjevačkoj crkvi) u 18 časova, a zatim će uslediti svečana povorka. Hleb će biti predat predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzani Kujundžić Ostojić na centralnom gradskom trgu, a zatim će uslediti kulturno-umetnički program.

U svečanom defileu će učestvovati kulturno-umetnička društva „Aleksandrovo“, „Bratstvo“, „Jedinstvo-Eđšeg“ iz Bajmoka i „Ravangrad“ iz Sombora. Svečana povorka će krenuti od Bunjevačke matice oko 19 časova i 20 minuta.

Uoči Dana Dužijance, u subotu u 19 časova, u vestibilu Gradske kuće će biti održana Izložba hleba – somuna, kada će biti predstavljeni i bandaš i bandašica. Kako je navedeno, bandašica će najlepši hleb poneti u nedelju i predati ga predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

PFL: Odigrano 25. kolo

Proteklog vikenda na terenima Područne fudbalske lige Subotice odigrani su mečevi 25. kola. Tavankut je u slavio na svom terenu protiv Vinogradara, dok je Udarnik

Detaljnije »
blank

Malo i umereno oblačno

  Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 13 do 25 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu izazvati uobičajene

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.