blank

Danas slavimo Vidovdan

Pravoslavni vernici danas, 28. juna obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan.

 

blank
Foto: Subotičke.rs

Mnoga mesta u Srbiji danas proslavljaju Vidovdan kao slavu, pa tako i Mišićevo, koje danas obeležava Dan sela i slavu. Svečana proslava zakazana je za 17 časova, kada će se na spomenik vojvodi Mišiću položiti venci, i obeležiti slavski dan prigodnom svečanošču.

Vidovdan se obeležava kao spomen na Kneza Lazara i Kososvsku bitku, koja je održana 28. juna 1389. godine i predstavlja sećanje na sve poginule u ratovima.

Vidovdan se u narodu, s jedne strane dovodi u vezu sa knezom Lazarom i Kosovskim bojem, a s druge, u arhaičnijoj varijanti, sa svetim Vidom. Naši preci verovali su u Svetovida, slovenskog boga.

U svim pravoslavnim hramovima služi se parastos našim vojnicima palim na bojnom polju i svim do danas postradalim mučenicima koji su na razne načine život dali za pravoslavnu veru.

Važno je šta će se na ovaj dan videti, jer će se kasnije baš u tome imati uspeha, kažu narodna verovanja.

U različitim delovima Srbije, proslavalja se različitim običajima, od branja vidove trave, jedenja zrelog voća, pa sve do iznošenja hrane, posebno ribe, na groblja.

Vidovdan se ne slavi uz muziku, zbog poštovanja prema mrtvima.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 17 do 29 stepeni Celzijusa. Očekivana biometeorološka situacija će izazvati uobičajene

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.