blank

“Dr Maks” priprema žalbu i zvanični prigovor nadležnim organima

blank

Daniel Šul, deneralni direktor “Dr Maksa” za Srbiju

“Preduslovi za nadmetanje na tenderu su osmišljeni, bilo namerno ili slučajno, tako da samo jedan ili najviše dva lanaca mogu da učestvuju u postupku. Smatramo da nije u javnom interesu ograničavanje nadmetanja među većim brojem ponuđača”, kaže Daniel Šul, generalni direktor “Dr Maksa” za Srbiju

Branko M. Žujović

Nakon održavanja licitacije za zakup subotičkih apoteka, na kojoj je, kako stvari stoje, učestvovala samo jedna farmaceutska kuća – “Galen farm”, zvaničnih informacija o zakupcu još uvek nema.

Sa druge strane, farmaceutska kuća “Dr Maks”, čija je tenderska prijava odbijena, najavljuje žalbu i prigovor državnim organima.

– Uslovi za učešće na tenderu bili su iracionalno zahtevni i detaljniji od bilo kog od mnogobrojnih tendera sa kojim smo se ikada susreli i učestvovali širom Evrope. Ovako postavljeni uslovi za učešće u postupku, su u startu eliminisali većinu potencijalnih ponuđača, uključujući i najveće igrače na tržištu, što je rezultiralo minimalnom ponudom za zakup predmetnih lokacija. U kontekstu napred navedenog, navodimo između ostalog i da je Dr. Max bio spreman da licitira znatno više od minimalnog iznosa – kaže za Subotičke.rs Daniel Šul, generalni direktor “Dr Maksa” za Srbiju. – Kako bismo pojasnili diskriminatorsku postavku Javnog oglasa za davanje u zakup poslovnih prostorija u javnoj svojini Grada Subotice datih na korišćenje Zdravstvenoj ustanovi Apoteka Subotica, dostavili smo fotokopije dopisa koje smo uputili Apoteci Subotica, a u kojima izražavamo našu zabrinutost u vezi sa uslovima za učešće na tenderu, kao i njihovo kratko pismo kojim nas obaveštavaju da ja naša prijava odbijena.

blank

Šul u izjavi za naš portal kaže da na srpskom tržištu postoji između 15 i 20 privatnih lanaca apoteka koji imaju finansijsku snagu i iskustvo da uspešno integrišu 20 subotičkih apoteka u svoje poslovanje, a da se na subotičkom tenderu na kraju pojavio samo jedan.

– Preduslovi za nadmetanje na tenderu su osmišljeni, bilo namerno ili slučajno, tako da samo jedan ili najviše dva lanaca mogu da učestvuju u postupku. Smatramo da nije u javnom interesu ograničavanje nadmetanja među većim brojem ponuđača u cilju postizanja najveće potencijalne ponude za zakup. Iako je bilo više od deset uslova za učešće u postupku, tri eliminišu iz postupka gotovo sve potencijalne ponuđače. Prvi eliminišući uslov je da učesnik budre vlasnik ili suvlasnik apotekarske ustanove koja u svom sastavu ima galensku laboratoriju na teritoriji Republike Srbije. Ovaj uslov eliminiše sve, osim četiri glavna lanca iz grupe potencijalnih ponuđača, a to su: “Galen farm”, “Janković”, “Dr Maks” i “Benu”.

blank

Iako “Dr Maks” u okviru apotekarske ustanove ima dve galenske laboratorije u Srbiji, nije jasan razlog zbog kojeg bi ponuđač uopšte trebalo da bude vlasnik ili suvlasnik apotekarske ustanove koja u svom sastavu ima galensku laboratoriju da bi učestvovao u pomenutom postupku.

Zatim, imamo uslov da se učesnik ili vlasnik apotekarske ustanove ne bavi trgovinom lekova na veliko. Ovaj uslov eliminiše jednu od najvećih ustanova na našem tržistu – Apotekarsku ustanovu “Benu” kao potencijalnog ponuđača. Među potencijalnim ponuđačima ostaju samo apotekarske ustanove “Dr Maks”, “Galen farm” i “Janković”. Kao i kod prethodnog uslova, iz navedenog nije moguće razumeti i pronaći značaj ovog uslova u kontekstu raspisanog javnog oglasa. Dakle, postavlja se otvoreno pitanje: zašto potencijalni ponuđač ne bi smeo da se bavi trgovinom lekova na veliko? – kaže za Subotičke.rs Daniel Šul.

blank

Šul ukazuje i na uslov da učesnik na subotičkom tenderu ima više od sto registrovanih maloprodajnih objekata, odnosno ogranaka – apoteka na teritoriji Republike Srbije koji posluju u sklopu iste apotekarske ustanove.

– “Dr Maks” posluje u 152 apoteke u Srbiji, ali kako smo svoje poslovanje izgradili akvizicijama, poslujemo kroz nekoliko pravnih lica, sva u isključivom, stoprocentnom vlasništvu istog srpskog registrovanog holdinga, ali ni u jednom pravnom licu, odnosno apotekarskoj ustanovi pojedinačno, nemamo više od sto apoteka. Komisija za zaštitu konkurencije jasno i nedvosmisleno smatra i tretira “Dr Maks” kao jednu celinu i entitet, ali zahtevani uslovi, navedeni u raspisanom javnom oglasu, na žalost, takav stav ne uvažavaju, pa ovaj zahtev eliminiše “Dr Maks” iz grupe mogućih ponuđača.

Kao i kod prethodno iznetih uslova, u ovom odeljku se, takođe, ne vidi logičan razlog zašto bi postojanje više od sto apoteka u odvojenim pravnim licima eliminisalo ustanovu od daljeg učešća u postupku. Shodno napred navedenom sledu, ovaj diskriminatorski uslov dalje ostavlja samo apoteke “Janković” i “Galen farm” u grupi potencijalnih ponuđača.

Ustanova Janković se povukala iz daljeg postupka, saopštivši da ne ispunjavaju uslove, mada nam nije poznato na koji od uslova se misli, ostavljajući samo “Galen farm” u grupi potencijalnih ponuđača.

blank

Što se tiče našeg odgovora i narednih koraka, naši pravni savetnici pripremaju žalbu i zvanični prigovor nadležnim organima, koji će biti upućeni nadležnim organima, do kraja ove nedelje – kaže Daniel Šul.

Redakcija našeg portala od Gradske kuće je zatražila komentar na primedbe u vezi sa tenderom za zakup subotičkih apoteka, koje je iznela farmaceutska kuća “Dr Maks”. Odgovor još uvek nismo dobili.

U farmaceutskoj kući “Galen farm” kažu da još uvek nisu dobili zvanično obaveštenje o ishodu licitacije održane u petak, na kojoj su, prema dostupnim podacima, bili jedini ponuđač.

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, intenzivnim radom, rasvetlili su dva razbojništva i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, podneće krivičnu prijavu protiv dvadesetogodišnjeg

Detaljnije »
blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 10 do 23 stepena Celzijusa. Relativno povolјna biometeorološka situacija za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.