blank

Novi film Malagurskog premijerno večeras u Beogradu

blank

Svetska premijera dokumentarnog filma „Crna Gora: Podeljena zemlja”, u režiji srpsko-kanadskog reditelja Borisa Malagurskog, biće održana večeras u Beogradu. Početak je zakazan za 20 časova u bioskopu „Sinepleks” u tržnom centru „Ušće”.

Premijeri će prisustvovati članovi filmskog tima – reditelj Boris Malagurski, voditelj Stefan Popović, scenarista Miloš Ninković, direktor fotografije Mladen Janković, montažer i animator Aleksandar Savić i kompozitor Andreja Pešić, a nakon premijerne projekcije biće održana diskusija o filmu sa rediteljem Malagurskim.

blank

Nakon premijere filma u Beogradu, sutradan će u Novom Sadu, u bioskopu „Sinepleks” u „Promenadi”, biti održana projekcija u 20 časova. U istoimenom bioskopu u „Kragujevac Plazi” „Crna Gora: Podeljena zemlja” biće prikazana u nedelju, s početkom u 20 časova. Idućeg petka, 28. maja, film će biti prikazan u bioskopu „Sinepleks” u Nišu, takođe u 20 časova.

Premijera u Subotici planirana je za prvu polovinu juna. Reditelj Malagurski biće prisutan na svim premijerama i odgovaraće na pitanja gledalaca.

Malagurski, inače rođeni Subotičanin, izjavio je da mu je veliko zadovoljstvo što će film konačno biti prikazan i dodao da se nada da će se publici dopasti film.

blank

– Nadam se da će se publici dopasti film, jer ovakav film o Crnoj Gori do sada nije snimljen. Priča nije samo o našem narodu, već univerzalna priča o staroj tehnici vladanja — zavadi, pa vladaj. Želeo sam da objasnimo domaćoj i svetskoj javnosti kako je polarizovano društvo u Crnoj Gori i kako možemo da povratimo jedinstvo – rekao je Malagurski.

„Crna Gora: Podeljena zemlja” je dugometražni dokumentarni film snimljen uz blagoslov blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i vladike Joanikija. Film analizira istorijske uzroke društvenih podela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od višedecenijske polarizacije društva. U filmu se predstavlja poslednji intervju sa blaženopočivšim Mitropolitom Amfilohijem, kao istorijski zapis od nacionalnog značaja. Takođe su intervjuisani predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministar pravde Vladimir Leposavić, akademik Matija Bećković i istoričar Jovan Markuš.

blank

Produkcija filma privukla je pažnju javnosti kada je objavljeno da je ceo filmski tim prvog dana snimanja u Podgorici uhapšen, a reditelj Malagurski saslušavan u Centru za bezbednost više od četiri sata. Ipak, produkcija filma je uspešno okončana i konačno stiže u bioskope u Srbiji, nakon čega se planiraju projekcije širom regiona i sveta.

Foto: Fejsbuk

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.