blank

Pomozimo Sofiji za bezbrižnije detinjstvo!

Kada je sa dva meseca Sofija dobila dijagnozu tuberozne skleroze, roditelji su bili očajni. Sada, Sofija Pranić, ima petnaest meseci i svakodnevno preživljava bar 30 epileptičnih napada.

blank
Foto: Privatna arhiva

Svaki dan, iščekuje se termin za operaciju u Americi, gde joj se jedino može pomoći. Tumore, kakve Sofija ima na mozgu, mogu da se operišu u Memfisu, a da bi mala Subotičanka imala priliku za kvalitetniji život, potrebno je da se sakupi sto hiljada evra.

Po rečima majke Katarine, ne odustaje se nijednog momenta. Sa Sofijom se rade rehabilitacioni programi, a najčešće vežba u Morahalomu, u Mađarskoj:

“Sofiju “skidaju” sa leka protiv epileptičnih napada, uvodi joj se drugi lek, a kako su dani topli, napada je sve više. Ne gubim nadu, znam da će biti bolje. Sofija je borac. Umorni smo, ali ne možemo da odustanemo. Skupila se polovina od potrebne sume, zahvaljujući svima koji su pomogli. I hvala svima beskrajno! Svi stručnjaci iz Klinike za neurologiju i psihijtriju za decu u Beogradu saglasni su da je operacija neophodna. Lek za usporavanje Sofijine bolesti može da uzima tek od druge godine” – kaže Katarina Pranić, Sofijina mama.

blank
Foto: Privatna arhiva

Kako dodaje Katarina, u Mađarskoj nisu želeli da je operišu jer bi izgubila neke od funkcija, ali su joj predložili Kliniku u Memfisu, gde se tumori uništavaju ciljano. Po saznanjima majke, do sad je četvoro dece iz Srbije bilo na operacijama koje su im značajno popravile kvalitet života. Više nemaju epiletične napade što daje nadu i za Sofijin oporavak.

Majci koja gleda svoje dete a ne može da pomogne, najveći je pakao koji može da se zamisli. Roditelji stalno rade sa Sofijom fizikalnu terapiju, ali se plaše da jedan napad može da poništi sav napredak. Nemaju vremena da se boje i očajavaju, moraju da se bore.

Subotičani su se mnogo puta organizovali kako bi pomogli svojim sugrađanima u borbi za njihovo zdravlje, a sada je Sofija prioritet. Organizovane su brojne akcije, pojedine organizacije dale su novac za Sofijin oporavak, ali nedostaje još 50 hiljada evra. Kako obično biva, čekanje i strepnja su najgori, a kako se očekuje poziv iz Memfisa, potrebno je da se ponovo zbiju redovi u borbi za devojčicin oporavak.

Sofiji se može pomoći :
slanjem SMS poruke – ukucati 1660 na 3030, jednokratna pomoć od 200 dinara.
uplatom na dinarski račun 160-6000001908565-70
uplatom na devizni račun 160-6000001909733-58
(IBAN: RS35160600000190973358, SWIFT/BIC: DBDBRSBG)

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Kiša

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 19 do 26 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu uticati nepovolјno na

Detaljnije »
blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 19 do 31 stepen Celzijusa. Očekivana biometeorološka situacija će izazvati uobičajene

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.