blank

Šesti dan Filmskog festivala na Paliću

Šestog dana 31. Festivala evropskog filma Palić, u četvrtak 25. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su reditelj Manuel Martin Kuenka, producent Predrag Bambić, reditelj Zoltan Šifliš, reditelj i glumac Radivoje Bukvić, rediteljka Lea Vidaković, selektor programa Studentski film – Dejan Dabić, predstavnici festivala 21114 Film Fest – Marina Todić, Dunja Makša, Teodora Jonuzović, Sara Dedić, autorka knjige “Poseban kadar” Jelica Stojančić, i jedan od autora tekstova u ovoj knjizi – Dragomir Zupanc.

blank
Foto: Subotičke.rs

Manuel Martin Kuenka, reditelj filma “Andreina ljubav” koji je prikazan u Glavnom takmičarskom programu festivala, govorio je o temama koje pokreće njegov film:

“Mislim da mladi ljudi imaju probleme sa drogom i zavisnošću jer ne nalaze mesto u svetu gde bi ih dočekali s naklonošću i ljubavlju. Dok smo radili istraživanje za film i potom kasting, sreli smo oko 500 ljudi. Otkrio sam da je većina mladih veoma zabrinuta oko toga šta se dešava u porodici, sa njihovim roditeljima i prijateljima. I naravno, brinu zbog ljubavi”.

Predrag Bambić, producent, film „Planeta Šljivova” prikazanog u selekciji “Eco Dox”, o ovom ostvarenju i njegovim protagonistima je rekao:

blank
Foto: Subotičke.rs

“Mi smo našli jedno malo selo koje se zove Šljivova, u kome živi nekoliko većih porodica u 5-6 zaselaka. Oni uspevaju da teškim, ručnim, napornim radom izgrade neku vrstu utopije, svoj mali svet u kome se zna red i poredak. Ali ih je strah jer se njihovo selo nalazi na samo pet kilometara od planiranog rudnika litijuma. Oni su vrlo svesni da se savremena civilizacija bazira na rudarenju, i ne žele da zaustave razvoj svoje zemlje, ali istovremeno ne bi hteli da odu. Strah od nepoznatog je problem.

Ceo kraj od Valjeva je područje na kome će se vršiti iskopavanje. Veliki je strah šta će biti ako se bude ubrizgavala sumporna kiselina u zemlju. Ceo kraj je pun podzemnih voda koje se sve slivaju u Jadar, Jadar u Drinu, Savu, Dunav. Neće samo njihov kraj biti zagašen nego i pet zemalja koje se povezuju ovim rekama. Nema tu ništa političkog, nego samo strah da će morati da odu, i da će sve biti zagađeno. Oni ne agituju, samo pozivaju na zdrav razum.”, istakao je producent filma Predrag Bambić. Film komunicira sa publikom, što je veoma važno, kaže Bambić. Sa ovim filmom aplicirano je na nekoliko međunarodnih festivala, ali odgovor još nije stigao. Palić film festival prepoznao je važnost ove izuzetno važne teme, za sve nas.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.