blank

Treći festivalski dan na Paliću

Trećeg festivalskog dana na Paliću, na podnevnim konferencijama svoje utiske o palićkom festivalu, ali i svojim fimovima, u programima u kojima su prikazani, pričali su Dani Ronaldo, glavni glumac filma „Čovek magnet“ koji je prikazan u Glavnom takmičarskom programu, Viktor Paz Moradeira selektor programa Galicija u fokusu ali i učesnik radionice filmske kritike, Mika Tanila, dobitnik nagrade Underground spirit, David Boareto, reditelj filma „April u Francuskoj“, programa Eco Dox David Boareti, Frank Albers, selektor kratkih filmova On Screen – 82.

blank
Foto: Subotičke.rs

Filmske projekcije u 17 programa prati veliki broj izložbi, radionica, panel diskusija, ali i festivalskih žurki, nakon projekcija. Autor izložbe karikatura Nemanja Kosanović, i autor knjige, filmski kritičar Nenad Dukić, takođe su se novinarima predstavili na konferenciji.

Nemanja Kosanović je ispred Galerije savremene karikature “Milenko Kosanović” poslao poziv svima da posete izložbu karikatura u bioskopu Abazija. “Sedam karikatura za sedam umetnosti” neformalni je naziv izložbe, a kako je pojasnio Kosanović, karikatura i film su kompatibilni:

blank
Foto: Subotičke.rs

“Od kada Milenko nije sa nama, već četiri godine, mi volimo da kažemo da je odsutan, storila se neka baza, od koje bi počeli, a on je nešto slično planirao. Cilj galerije je očuvanje savremene karikature, svh karikaturista koji su radili ili će raditi – polovinom 20. veka i sad. Voleli bi da vratimo karikaturu, jer je ona u zapećku, ali se to da ispraviti. To je promocija i afirmacija neafirmisanih autora” – rekao je Nemanja Kosanović, dodavši da je u planu i školica karikature. Izložba je otovrena u bioskopu “Abazija”.

Nenad Dukić, promovisao je svoju knjigu “Filmski festivali”, koja je svoju promociju imala u januaru mesecu, a idealno mesto za letnje predstavljanje filmske tematike, upravo je Palić. Filmski centar Srbije, u saizdavaštvu sa kućom SEE film, objavio je koju potpisuje dr Nenad Dukić, filmski kritičar Radio Beograda, potpredsednik Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana i član Evropske filmske akademije.

blank
Foto: Subotičke.rs

Višedecenijsko iskustvo u filmskoj kritici daje mu za pravo da napiše knjigu kakve nema na jugoslovenskim prostorima. Na pitanje novinara kako je reagovala struka, Dukić je rekao dobro, a njegove knjige tražene su širom regiona. Dodao je kako je u svetu aktivno preko 3.000 filmskih festivala koji, praktično, predstavljaju pravu odbranu filmske umetnosti, gde gledaoci mogu da pogledaju filmove koje nigde neće pronaći.

“U maju je bio moj 40-ti Kanski festival. To je nešto što podrazumeva iskustvo i poznavanje stvari. Ono što je za ovu knjigu važno je da ovakve knjige nema na prostoru Jugoslavije, a u Evropi ima samo nekoliko koje su takozvane antology books – ali one ne obuhvataju vrste festivala. Dobar deo knjige baziran je na doktorskoj disertaciji koja je proširena, uokvirena. Iskustvo i znanje i poznavanje metodologije idu jedno uz drugo na prirodan način”.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.