blank

Tribina o položaju medija civilnog društva (VIDEO)

YouTube video

Nezvisno društvo novinara Vojvodine organizovalo je javnu tribinu o položaju medija civilnog društva, kako bi se podvukao značaj koji ovi mediji imaju za lokalnu zajednicu, a u kojoj, pre svega, štite javni interes.

Osnovna tema ove tribine bila je analiza materijalnog položaja medija zajednice i na koji način bi se mogli finansirati oobzirom da su ovakvi mediji, koji se bave značajnim lokalnim temama, često na rubu egzistencije. U okviru tribine predstavljena je i Analiza materijalnog položaja medija zajednice, pripremljena na osnovu istraživanja sprovedenog tokom aprila i maja ove godine.

U istraživanju je učestvovalo 15 lokalnih medija civilnog društva koji deluju u multietničkim sredinama iz različitih krajeva Srbije.

Dinko Gruhonjić, programski direktor NDNV, dugogodišnji novinar i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu istakao je stanje novinarstva u Srbiji devastirano, uz deficit demokratije. Dinko Gruhonjić je na subotičku tribinu došao kao ovogodišnji dobitnik Nagrade za ljudska prava nemačkog grada Vajmar.

blank
Foto: Subotičke.rs

Natalija Jakovljević, novinarka portala “Magločistač”, dopisnica nekoliko medijskih agencija i medija istakla je kako je finansijska neizvesnost najveći balast u profesionalnom novinarstvu.

Na javnoj tribini govorili su i Branka Dragović Stević, glavna i odgovorna urednica “Autonomije”, kao i Veljko Milić, pravni ekspert NDVD. Značaj medija civilnog društva za lokalnu zajednicu je veliki, jer su privrženiji građanima, a cilj ovih debata je da se prepozna značaj ovih medija i da im se obezbedi model finansiranja, kako bi nastavili da rade odgovoran posao u javnom interesu.

Ovo je samo jedna u nizu tribina Nezavisnog društva novinara Vojvodine na temu „Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana” i „Mediji zajednice za dobrobit zajednice”. Do sad debate su održane u Beogadu i Kragujevcu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas slavimo Vidovdan

Pravoslavni vernici danas, 28. juna obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan.   Mnoga mesta u Srbiji danas proslavljaju Vidovdan kao slavu, pa tako

Detaljnije »
blank

Promenljivo oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 17 do 29 stepeni Celzijusa. Očekivana biometeorološka situacija će izazvati uobičajene

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.