blank

U Gerontološkom centru obeležen Svetski dan jabuke

blank

Gerontološki centar Subotica obeležava ovaj datum od 2015. godine pod nazivom „Jabukijada“.

U Gereontološkom centru u Subotici danas je obeležen 20. oktobar, Svetski dan jabuke.

“Jabuka je jedino voće koje ima svoj dan. Svetski dan jabuke obeležava se svake godine 20. oktobra sa ciljem promocije njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti. Prvi put je obeležen 1990. godine.

Domovina jabuke je Azija, a neki podaci pokazuju da se ovo voće gajilo još u mlađem kamenom dobu. Jedna azijska država i danas je najveći proizvođač jabuka. Reč je o Kini, gde se proizvede skoro svaka druga jabuka odgajena u svetu.

Od evropskih država, rekord u proizvodnji drže Poljska i Italija.

Kada je reč o našoj zemlji, jabuka je u Srbiji, posle šljive druga, voćna vrsta po površinama na kojima se gaji, a najveće površine pod jabukama su u Subotici, Smederevu, Grockoj, Čačku i Arilju.

Gerontološki centar Subotica obeležava ovaj datum od 2015. godine pod nazivom „Jabukijada“.

Na ovaj dan korisnici usluga imaju prilike da probaju specijalitete sa jabukama, a ove godine su imali priliku da kroz dokumentarni film saznaju neke od zanimljivosti o jabukama koje do sada, možda, nisu imali prilike da saznaju.

U okviru aktivnosti radno-okupacione terapije, korisnici usluga su pravili dekoraciju inspirisanu ovom slatkom voćkom.

Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. Bogata vlaknima, vitaminom C, kalijumom, ona štiti srce i krvne sudove, sprečava taloženje masti u jetri, reguliše nivo holesterola u krvi, smanjuje rizik od malignih oboljenja.

Jabuka je s razlogom zauzela titulu kraljice voća, pa bi na jelovniku trebalo da se nađe svaki dan, jer kao što izreka kaže: Jabuka na dan, doktor iz kuće van!”, navedeno je u saopštenju Gerontološkog centra.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Poslepodnevni pljuskovi

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 16 do 28 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike će nepovolјno uticati na

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.