blank

Započet međunarodni projekat između Srbije, Mađarske uz saradnju s Ekonomskim fakultetom

Danas je u Subotici potpisan Sporazum o tehničkoj saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Ekonomskog fakulteta u Subotici, ali i Evroregionalne razvojne agencije Dunav – Kriš – Moriš – Tisa u okviru projekta sa nazivom „Smart tourism: Join future of Pannonian region“.

blank
Foto: Subotičke.rs

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije: Interreg i IPA – Mađarska, Srbija od 2021. do 2027. godine sa ciljem uvođenja „pametnog“ turizma Vojvodine, uvođenjem IT i veštačke inteligencije u razvoj turističkih destinacija. Ovim današnjim, potpisanim sporazumom između Nenada Ivaniševića, kao pokrajinskog sekretara za privredu i turizam i Ivane Medved, ispred Ekonomskog fakulteta u Subotici i Ester Čokaši, ispred agencije uspostavljaju se okvirni mehanizmi buduće saradnje ovih institucija a vođeni zajedničkim vizijama i ciljevima. Cilj je kreiranje pametne turističke platforme, kako bi se zajednički upravljalo informacijama u turističke i kulturne svrhe.

„Ovo je prilika i da se turisti organizuju i među sobom. Ovo je prilika i da „upakujemo“ turističku ponudu u jedan novi model. Potrebno je da kreiramo modernu bazu podataka u koju će se uneti restorani, hoteli, znamenitosti koje treba posetiti u ovom pojasu. Nakon što upotpunimo ovu bazu podataka, prosledićemo i našem partneru – Srbiji. Ekonomski fakultet će dati pojedinosti za projekat. Organizovaćemo influenserski put, razvijaćemo projekat“ – rekla je Ester Čokaši, ispred Evroregionalne organizacije.

Ivana Medved, prodekanica za finansije Ekonomskog fakulteta koji je partner na ovom projetu rekla je da je uloga ove institucije je da profesionalno i objektivno pruži podršku ovom projektu.

„Cilj je da primenom AI tehnologije izradimo platformu koja će biti osnova za razvoj „pametnog“ turizma. Ovaj projekat ima zadatak da poveže Panonsku regiju, da osnažimo turizam. Negujemo evropske vrednosti, jačanje socijalno – ugroženih grupA, uključivanje nacionalnih manjina, odnosno povećanje radnih mesta i povećanje finansijske sigurnosti“ – istakla je prof. dr Medved.

Isped Pokrajnskog sekretarijata za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, kao nosilac programa je rekao da je moto za prekograničnu saradnju bio „složni susedi grade budućnost zajedno“:

„Ovo je prvi projekat u ovom regionu gde tri subjekta kreiraju zajedničku turističku ponudu uz upotrebu veštačke inteligencije. Ovaj projekat će nas pozicionirati na vrhu ostalih zemalja u regiji. Na 16 punktova turisti će moći da definišu ono što ih interesuje i gde se to što ih interesuje nalazi, takva će ponuda će bti i više nego lična“.

Ivanišević je rekao da će sličan projekat ponuditi i ostalim zemljama u regionu, kako bi se kreirao veći region za turizam. Projekat traje 24 meseca, a vrednost je više od milion i trista hiljada evra.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 14 do 25 stepeni Celzijusa. Očekuje se nešto povolјnija biometeorološka situacija.

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.