blank

Zašto su nas vrapci napustili? (VIDEO)

blank

Veterinar Radovan Božičković za Subotčke.rs izjavio je da su nas gradski vrapci napustili zbog toga što više nemaju gde da se zavlače i gnezde, a da se, pritom, poslednjih godina hrane onim što ljudi proizvedu, a ta hrana je, kako Božičković napominje, puna aditiva i kvasaca, što ne odgovara metabolizmu ovih ptica.

Postoje gradski i poljski ili seoski vrapci. Procenjuje se da u Srbiji ima između 1,3 i 1,9 miliona parova. Na žalost, vrapci izumiru. Na građevinama koje niču vrapci nemaju gde da se zavlače i gnezde. Sa druge strane, poljski vrapci su izloženi herbicidima i pesticidima – kaže Božičković.

Božičković kaže da izumiranju vrabaca u gradskim sredinama doprinosi i uređenje samog gradskog prostora, odnosno javnih površina.

Nema više prirodnih domaćih vrsta biljaka, preovladavaju ukrasne biljke donete sa strane koje ne pogoduju načinu života vrabaca – kaže Božičković. – Predlog ornitologa je da, ukoliko želimo vrapce da vratimo među nas, postavljamo kućice na drveće, ispod streha i na terasama. Treba da im ostavljamo hranu od žitarica, jer je to jedini način ishrane koji njima pogoduje. Kada su seoski vrapci u pitanju, situacija je još teža. Da bi se oni vratili u svoja staništa, potrebno je da se koristi manje herbicida i pesticida.

YouTube video

 

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 19 do 31 stepen Celzijusa. Očekivana biometeorološka situacija može uzrokovati tegobe

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.