Dupli konkursni pas Šveljo – Stefanović

Subotičani „Video kreativa timu“ Milana Švelja lane plaćali 125.000 dinara po televizijskom prilogu u trajanju do 5 minuta, da bi Šveljo, potom, sav novac dobijen na subotičkom konkursu, ukupno 2.500.000 dinara, uplatio drugim firmama i organizacijama

Firma Vladana Stefanovića „šminkanje, kostimiranje i maskiranje“ od Švelja naplatila 320.000 dinara

Zbog čega je našem društvu prihvatljivo da članovi medijskih komisija, delegirani iz Stefanovićevih organizacija, kao što je Savez udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“, učestvuju u dodeli budžetskog novca Stefanovićevim firmama?

Branko M. Žujović

Firma „V Production“ Vladana Stefanovića, registrovana uz njegova ostala preduzeća na adresi Arsenija Čarnojevića 3 u Subotici, 1. septembra prošle godine izdala je račun „Video kreativa timu“ iz Sombora, prvobitno registrovanom 8. februara iste godine u Crvenki. Iznos za uplatu: 320.000 dinara. Vrsta usluge: deo troškova za kostimiranje, maskiranje i šminkanje „izvođača“ za ukupno 20 medijskih sadržaja u trajanju do 5 minuta.

Na pomenutom računu Stefanovićeve firme, iz nekog razloga, dopisano je: „Emitovano na Radio Subotici“.

Iako nam je Stefanović u ranijem telefonskom razgovoru rekao da nema nikakve veze sa Milanom Šveljom, niti da ga poznaje, u Šveljovom izveštaju, dostavljenom 11. januara ove godine subotičkoj gradskoj upravi, piše da su pomenuti medijski sadržaji „Video kreativa tima“ emitovani upravo na Stefanovićevoj Televiziji Subotica, od 1. juna do 26. decembra prošle godine.

O tome svedoči i pisana potvrda koju je Stefanović lično potpisao 26. decembra 2021. godine, priložena uz pomenuti izveštaj.

Kako je došlo do raskoraka u podacima navedenim na računu („Emitovano na Radio Subotici“) i Stefanovićevoj potvrdi (da su Šveljovi prilozi emitovani u informativnoj emisiji „Kroz grad“ Televizije Subotica), za sada nije jasno, zato što Stefanović i Šveljo odbijaju da govore za Subotičke.rs o ovoj temi.

Kada se deda vrati iz Nemačke…

Tačno 7 dana nakon izdavanja pomenute fakture, dakle 8. septembra prošle godine, „Video kreativa tim“ Milana Švelja, o kom je naš sajt pisao ranije, uredno je Stefanovićevom preduzeću platio 320.000 dinara.

Posredi je deo zvanično prikazanih troškova u okviru medijskog projekta „Sačuvaj sebe i druge“, posvećenog ekološkim temama, za koji je Švelju iz subotičke gradske kase lane isplaćeno ukupno 2.500.000 dinara, što znači da je 320.000 dinara od tog iznosa pripalo Stefanovićevoj firmi.

Odluku da Šveljovom projektu na subotičkom medijskom konkursu lane dodeli 2.500.000 dinara, iako je u konkursnoj dokumentaciji jasno istaknuto da kadrovi tada novoosnovane Šveljove firme nisu imali iskustva u ostvarenju sličnih projekata, donela je komisija u čijem su sastavu bili: Mladen Bulut iz Udruženja „Društvo novinara Vojvodine“ (udruženje nema veze sa istoimenim tradicionalnim Društvom novinara Vojvodine koje deluje u sklopu Udruženja novinara Srbije), Milanka Popović iz Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS) i Jelka Mitrović, predstavljena kao nezavisni medijski stručnjak.

Kada smo pozvali Udruženje „Društvo novinara Vojvodine“ ovim povodom, izvesni Nenad Ivošević, koji se javio na telefon, rekao nam je da u kancelariji, osim njega, nema nikoga i da je Mladen Bulut u Nemačkoj, gde čuva unučiće, a da, nažalost, niko osim Buluta ne zna u kojim su sve komisijama članovi pomenutog udruženja učestvovali proteklih godina.

– Informacije o učešću članova ovog udruženja u medijskim komisijama u Vojvodini, eventualno, možete da dobijemo tek po Bulutovom povratku iz Nemačke, najverovatnije tokom aprila – rekao nam je Ivošević.

Šveljo uplaćivao novac Vanji Đekić, ova učestvovala u komisijama koje su dodeljivale novac Stefanovićevim firmama…

Osim pomenutoj Stefanovićevoj firmi, Šveljo je, sudeći prema izvodu broj 11 Uprave za trezor Ministarstva finansija, tog 8. septembra 2021. godine isplatio i svoje ostale „podizvođače“ sa subotičkog konkursa.

Zanimljivo, svi Šveljovi „podizvođači“, uključujući i pomenutu Stefanovićevu firmu, priložili su fakture izdate istog dana (1. septembra 2021. godine) i odštampane po istovetnoj likovno-grafičkoj mustri, istim fontom i jednako „boldovanim“ delovima i razmacima teksta.

Mirjani Đerić, vlasnici firme „PR Media 025“ iz Koluta pripalo je 780.000 dinara.

Posredi su fakture 2021-12 i 2021-13, od 1. septembra 2021. godine, u iznosu od 400.000, odnosno 380.0000 dinara, izdate na ime troškova snimanja Šveljovih emisija u okviru njegovog subotičkog projekta i za montažu pomenutih medijskih priloga.

Mirjana Đerić je, sudeći prema onome što je preneto na sajtu Udruženja novinara Srbije, bila kandidatkinja Grupe građana „Za napredni Kolut“ i dobitnica sredstava na medijskom konkursu u Somboru 2019. godine u iznosu od 200.000 dinara za projekat „Medijska podrška osobama sa hendikepom u cilju njihovog osnaživanja“.

Nedugo nakon što je od Švelja naplatila milion dinara, Mirjana Đerić je, sudeći prema podacima objavljenim na sajtu Agencije za privredne registre, svoju firmu „Media 025″ ugasila. Kao datum gašenja firme, osnovane 2018, naveden je 29. oktobar 2021. godine.

Šveljo je istog tog 8. septembra prošle godine 400.000 dinara novca dobijenog od Subotičana prebacio na račun Udruženja građana „Ja volim Sombor“, čiji je zastupnik Vanja Đekić, takođe iz Koluta, koja je, baš kao i Mirjana Đerić, učestvovala kao kandidat na listi „Za napredni Kolut“.

Posredi su fakture 2021-18 i 2021-19, u iznosima od po 200.000 dinara za izradu, usvajanje i tehničku razradu idejnih skica dekora, kostima i maske, te obezbeđivanje muzike i tonskih efekata.

Pomenuto udruženje Vanje Đekić upravlja somborskim portalom 025.rs koji je, prema pisanju „Cenzolovke“, svake godine dobijao sredstva na medijskim konkursima i do lane je, prema istom izvoru, na njima inkasirao najmanje 15 miliona dinara.

Udruženje je, prema podacima koje je prikupila naša redakcija, lane na medijskim konkursima u Somboru, Apatinu, Odžacima, Kuli, na nivou republike i pokrajine, dobilo najmanje 6.000.000 dinara.

Vanja Đekić je, pritom, čest član stručnih komisija na konkursima za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, premda je relevantna medijska zajednica kao takvu ne prepoznaje.

Vanja Đekić je u komisijama, ponekad, predstavljena kao „nezavisni medijski stručnjak“, a ponekad u komisijama predstavlja organizaciju Savez udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“ čiji je zastupnik i osnivač, gle čuda, Vladan Stefanović.

Ko ne veruje, može da konsultuje rešenja o imenovanju stručnih komisija za ocenu projekata u oblasti javnog infornmisanja za 2021. godinu u Temerinu ili Novom Sadu.

Vanja Đekić je lane u Temerinu, nastupajući ispred pomenutog Stefanovićevog udruženja, zajedno sa Radojicom Malim i Milankom Popović iz Kule, Stefanovićevoj firmi „VTV d. o. o. Subotica“, za projekat „Temerin – život, ljudi, događaji“ dodelila 300.000 dinara.

Slično je bilo na drugom medijskom konkursu u Novom Sadu, na kom je Vanja Đekić, takođe, bila član komisije koja je Stefanovićevoj firmi „VTV d. o. o. Subotica“ dodelila 500.000 dinara za projekat „Novi Sad – život, ljudi, događaji“.

Vanja Đekić je odlučivala i o dodeli konkursnog novca u Subotici i to 2020. godine, zajedno sa Petrom Kočićem (Udruženje „Društvo novinara Vojvodine“) i Vesnom Bunijevac, nezavisnim medijskim stručnjakom, čije se ime takođe često pominje u radu komisija za dodelu novca na medijskim konkursima u Vojvodini.

Te 2020. godine, Đekićeva, Kočić i Bunijevac odlučili su da firmama Vladana Stefanovića dodele najveći deo novca koji su Subotičani tada bili izdvojili za projektno sufinansiranje medija. Stefanovićeva firma „VTV d. o. o. Subotica“ dobila je tada 4.500.000 dinara za projekat „Subotica danas“, Magazinu „Dani“ pripalo je 2.400.000, a Radio Subotici 2.000.000 dinara.

Vanja Đekić i Vesna Bunijevac su iste godine, ali u Kikindi, zajedno sa Valentinom Kuburić, kao članice tamošnje komisije za dodelu novca na medijskom konkursu, Stefanovićevoj firmi „VTV d. o. o. Subotica“ dodelile 200.000 dinara za projekat „Kikinda danas“.

Niko od zvaničnika nikada se, koliko je poznato, nije izjasnio o ovoj vrsti sukoba interesa, čija je Vanja Đekić paradigma. Kako je moguće da predstavnik Stefanovićeve organizacije učestvuje u radu komisija koje su Stefanovićevim firmama dodeljivale novac? 

Putuj Selma i ne naginji se kroz konkursni prozor

Najviše novca dobijenog za svoj subotički projekat, Šveljo je, sudeći prema izvodu Uprave za trezor, uplatio firmi „Zoom media SN“ iz Odžaka, u vlasništvu Selme Nikolić, ukupno milion dinara.

Šveljo je Selmi Nikolić uplatio 200.000 dinara za izradu špica, džinglova, foršpana i potrebe elektronske grafičke opreme (faktura 2021-12), zatim 300.000 za izradu video-grafike (2021-11), pa 260.000 za video-miks (2021-10) i 240.000 dinara za tonsko snimanje (2021-13).

Selma Nikolić u medijima je pominjana kao sekretarka Mesne zajednice Odžaci. Sudeći prema napisima na zvaničnom sajtu Srpske napredne stranke u tom mestu, Selma Nikolić je član te stranke.

Nepatvoreni altruista

Kada se saberu sva Šveljova zvanično prikazana ulaganja i troškovi koje je u okviru svog subotičkog projektra prikazao, ispada da je on u Subotici konkurisao isključivo iz razloga nepatvorenog altruizma i želje da Subotičane, po svaku, pa i po cenu vlastitih finansijskih izdataka, informiše o važnim ekološkim temama, u čemu je, sudeći prema izveštaju dostavljenom subotičkoj gradskoj upravi itekako uspeo.

Šveljo je svojim „podizvođačima“ u okviru svog subotičkog projekta isplatio tačno onoliko novca koliko je od subotičana dobio. Osmog septembra prošle godine, kada je poplaćao sve fakture Vladanu Stefanoviću (320.000), Mirjani Đerić (780.000), Vanji Đekić (400.000) i Selmi Nikolić (1.000.000), njemu je ostao trošak od 300 dinara, koliko je uplatio na račun Uprave za trezor Ministarstva finansija, da bi mu novo stanje toga dana na pomenutom računu iznosilo 439 dinara.

Prema Šveljovom izveštaju, on je na 2.500.000 dobijenih iz subotičke gradske kase sam priložio još toliko.

Navodno je uložio 240.000 na ime „naknade za utvrđivanje“, 180.000 (deo troškova za izradu i razradu), 440.000 za izradu scenografije, 160.000 (deo troškova za odabir tema), 280.000 (deo troškova „za postavljanje“), 240.000 (deo trškova“pripreme potpisa“), 340.000 dinara (troškovi pregleda i ispravke), dodatnih 320.000 za kostimiranje i šminku, 200.000 za „izradu i usvajanje“, dodatnih 50.000 za obezbeđenje muzike i još toliko za izradu špice. Suma sumarum: 2.500.000 dinara.

U svom izveštaju, kojim je „pravdao“ subotički projekat, Šveljo je naveo da je tokom 9 meseci emitovanja pomenutih 20 medijskih priloga, proizveo „serijal dokumentarističkih informativnih TV paketa“. Njima je, kako je takođe naveo, podigao nivo informisanosti Subotičana o zaštiti životne sredine i očuvanju zdravlja ljudi, te promovisao očuvanje i unapređenje životne sredine.

U izveštaju je navedeno da je Šveljov projekat, takođe, povećao nivo zaštite životne sredine i očuvanja zdravlja ljudi, o čemu, navodno, svedoči, za sada nedostupno, istraživanje i anketa sprovedena pre i posle realizacije njegovog projekta, ali i za sada takođe nedostupna arhiva „20 proizvedenih kvalitetnih medijskh sadržaja“.

Kao glavni adut „internog monitoringa i evaluacije“, dakle procene Šveljovog subotičkog projekta, sam Šveljo je naveo zainteresovanost Stefanovićeve firme „VTV d. o. o. Subotica“ za nastavak saradnje, čijoj je sestrinskoj firmi, preduzeću „V Production“, Šveljo platio usluge šminkanja. O čemu se tu radi i koga oni ovom kombinacijom prave blesavim?

Saznanja naše redakcije, do kojih smo došli zahvaljujući uvidu u kompletnu dokumentaciju koja se tiče Šveljovog konkurisanja na medijskom konkursu u Subotici, pokreću niz važnih pitanja. Kako bismo dobili odgovore na njih, zatražili smo konkursnu dokumentaciju Šveljovog „Video kreativa tima“ i od ostalih opština i gradova u kojima je Šveljo lane, konkurišući, dobio ukupno oko 55.000 evra.

Epilog Šveljove epizode subotičkog konkursa

Za sada znamo da je Šveljo celokupan iznos od 2.500.000 dinara, dobijen lane iz subotičke gradske kase, 8. septembra prošle godine prebacio firmama Vladana Stefanovića, Vanje Đekić i Mirjane Đerić.

Znamo i da je Vanja Đekić, „samostalno“ ili kao predstavnica Stefanovićevog Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizija Srbije“, učestvovala u radu komisija koje su Stefanovićevim preduzećima dodeljivale višemilionska konkursna sredstva, iako njeno udruženje „Ja volim Sombor“ inkasira milione sa medijskih konkursa.

Zašto smo sebi dozvolili tako nešto?

Iz priložene dokumentacije, više je nego uočljiva likovno-grafička srodnost faktura izdatih i naplaćenih kao po komandi, 1. odnosno 8. septembra, prošle godine.

Da li je za Srbiju relevantna opnasta formalno-pravna pokrivenost medijskih konkursa ili suština njihovog postojanja koja se naziva još i zaštitom javnog interesa?

Da li je u društvenom smislu prihvatljivo da o medijskim konkursima gotovo isključivo odlučuju medijski stručnjaci, često potpuno nepriznati u novinarskim i uopšte medijskim krugovima i predstavnici „gongo“ organizacija?

Čak i letimičnim uvidom u tekst Šveljovog konkursa i izveštaj o pravdanju dobijenih sredstava, lako je uočiti da je posredi puki zbir opštih mesta.

Kako se dogodilo da jedna Stefanovićeva firma bude „evaluator“ Šveljovih priloga, a da mu druga naplaćuje šminkanje novinara po ceni od 320.000 dinara?

Kako je ekološka svest Subotičana podignuta na viši nivo prilozima od nepunih pet minuta, emitovanim tri ili četiri puta mesečno, za koje niko od sugrađana, sa kojima smo razgovarali, nije znao ništa da nam kaže?

Gde su iščezli ti prilozi i gde su rezultati istraživanja (ankete) o dometima Šveljovog projekta?

Šta je uopšte „medijski paket“ koji Šveljo pominje u izveštaju i da li tako nešto igde postoji?

Hoće li se referentna novinarska udruženja, konačno, konkretno i detaljno, pozabaviti ovim činjenicama i možda osnovati zajedničko telo koje bi se pozabavilo medijskim konkursima iz njihovog korena?

Novca za medije nikada nije bilo više. Pitanje je jedino gde desetine miliona evra svake godine zaista odlaze i za šta tačno, po kom šablonu i ko zaista iza takve politike raspodele budžetskog novca stoji.

Milan Šveljo i Vladan Stefanović nisu odgovorili na telefonske pozive i pitanja koja smo im prosledili u vezi sa ovom temom.

Subotičke.rs nastavljaju serijal „Milioneri iz konkursnog blata“, objavljujući činjenice i postavljajući pitanja na koja će država jednom, ipak, morati da odgovori.

Zatvorite sve normalne

Uskoro na slobodu izlazi još petorica osvedočenih silovatelja, a tada ćemo, verovatno, ponovo slušati nikad glasnije „argumente“ legalista i pobornika svakojakih ljudskih prava koji će,

Više »

„Ljubinka Bobić“ Minji Peković

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nebojša Dugalić, obavestio je Narodno pozorište u Subotici da je nagrada „Ljubinka Bobić“, bijenalna nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za

Više »

Spartak posle poraza smenio trenera

Fudbalski klub „Spartak“ izgubio je juče protiv Radničkog iz Niša u dvanaestom kolu Superlige Srbije, rezultatom 3:0. Spartak je dobro počeo, ali je domaćin pojačao

Više »

Otvorena prva izložba u Art hangaru

U novootvorenom Art hangaru sinoć je otvorena izložba „Tihi oporavak” („Silent recovery”), gde su Laslo Antal, Jelena Grujičić, Edita Kadirić, Balint Sombati, Maja Rakočević Cvijanov,

Više »

Benzin do 174 dinara

Od 15 časova na pumpama u Srbiji litar evrodizela koštaće 216 dinara, dok će litar benzina BMB 95 biti 174 dinara. Inače, nekoliko prethodnih nedelja

Više »

Subotica u „Evropi odozgo“

Srbija će u premijernoj epizodi dokumentarnog serijala „Evropa odozgo“ dobiti 50 minuta najbolje reklame, i to besplatne, zahvaljujući kojoj će gledaoci širom planete imati priliku

Više »

Vučić odlikuje Orbana

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a nakon sastanka Vučić će Orbanu

Više »

Kraj pandemije je blizu

Svet nikada nije bio u boljoj poziciji da okonča pandemiju koronavirusa. Teodros Adgan Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije, objasnio je da bi svet uskor trebalo

Više »

Preminuo Kornelije Kovač

Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini, navodi Tanjug. Kovač je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora i autor nekih od najvećih hitova na prostoru

Više »

Voz usmrtio ženu na Paliću

Sinoć oko 22 časa i 40 minuta voz je na Paliću usmrtio ženu koja je, vozeći bicikl na električni pogon, preko zelene površine pokušavala da

Više »

Svinjski rat i pileći mozgovi

Rijaliti je, možda, i najpoštenije takmičenje u Srbiji. Jer, ma koliko imali sredstava i mogućnosti, nikada se nije dogodilo, ali baš nikad, da neko od

Više »

Teku „Berbanski dani“

Tradicionalna, trideset i druga po redu manifestacija „Berbanski dani“ kojom se obeležava i slavi berba voća i povrća, proizvodnja vina i završetak radova u voćnjacima

Više »

Počeli Zavičajni dani

U Velikoj većnici subotičke Gradske kuće večeras su otvoreni deveti po redu Zavičajni dani. Ovu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. „Pored važne

Više »

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Više »

Berbanski dani, 32. put

  Svečano otvaranje Berbanskih dana zakazano je za subotu u podne, na Velikoj terasi. Organizator ove manifestacije, Javno preduzeće “Park Palić”, saopštilo je da su

Više »

U subotu „Dan pešačenja“

Početak manifestacije u 8 časova i 45 minuta, u dvorištu Osnovne škole ”Miroslav Antić” na Paliću. Početak pešačenja u 9 sati, ukupna dužina staze oko

Više »

Pokušaj krađe u Aleksandrovu

Juče, nešto posle ponoći, u Aleksandrovu je zabeležen pokušaj krađe, potvrđeno je sajtu Subotičke.rs.   U pisanom odgovoru Policijske uprave u Subotici našoj redakciji navedeno

Više »

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Više »

Škola zabranila mobilne telefone

Nastavničko veće Osnovne škole „Branko Radičević“ iz sela Uljma, kod Vršca, donelo je odluku da se đacima zabrani upotreba mobilnih telefona i pametnih satova. Od

Više »

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Više »

Sahranjen biskup Slavko Večerin

U Katedrali Svete Terezije Avilske večeras je sahranjen biskup Slavko Večerin. Misu zadušnicu koja je počela u 18 časova predvodio je predsednik Međunarodne biskupske konferencije

Više »

Obeležen Dan grada (VIDEO)

Podizanjem gradske zastave, a zatim intoniranjem državne himne „Bože pravde“ i svečanom sednicom gradske skupštine obeležen je prvi septembar, Dan grada. Subotica se svečano odužila

Više »

U četvrtak obeležavamo Dan grada

Kako je ranije najavljeno, na Dan grada, 1. septembra očekuje nas  tradicionalno podizanje zastave uz nastup duvačkog orkestra, svečana sednica Skupštine grada, a u muzičkom

Više »

Lutak sa naslovne strane

Hoće li gradonačelnik uputiti izvinjenje javnosti, nakon što je u medijima predstavljen kao centralna ličnost zatvaranja književne kolonije nauštrb njenih učesnika? Branko M. Žujović Kažu

Više »

Od ponedeljka prskaju i krpelje

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj saopštio je da će od ponedeljka do 5. septembra firma Oris iz Sombora prskati krpelje na području

Više »

Počinje prskanje komaraca

Pčelari upozoreni da izmeste košnice 5 kilometara daleko Gradska uprava saopštila je da će preduzeće Oris iz Sombora od danas do 4. septembra sprovesti kombinovani

Više »

Objavljene nove cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u petak saopštilo nove cene goriva. Evrodizel od tada može da košta do 217,50 dinara za litar, a motorni

Više »

Kupio lava, pa ga krio u stanu

U Lazarevcu je pronađen piton, a u Subotici mladunče afričkog lava. Pripadnici policije su u Beogradu i Subotici, u saradnji sa Jedinicom za suzbijanje ekološkog

Više »

Dan Svetog Ištvana na Paliću

Kao i prethodnih godina, zaunteresovani su juče, u popodnevnim časovima, počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić

Više »

Poljoprivrednici nastavili protest (VIDEO)

Subotički poljoprivrednici nastavili su protest, zahtevajući proglašenje stanja elementarne nepogode na području grada, uzrokvane sušom. U video prilogu Bojana Mihajlovića proverite šta su još saopštili

Više »

Medijski dim u Odžacima

Troškovi izrade scenografije za potrebe medijskog projekta obuhvatili draperije, kvaku, bravu, lepak u stiku, vodene boje, četkice, set školskih lenjira, blok broj 5 i hamer

Više »

Benzin 190, dizel 215 dinara

Ministarstvo trgovine, trizma i telekomunikacija saopštilo je da je od danas u 15 časova, zakqučno sa 5. avhustom u 15 časova, najviša cena evrodizela 215

Više »

Šumski požari u blizini grada

Šume severno od Subotice danas su zahvatili šumski požari. Prve nezvanične informacije govore da je vatrom zahvaćeno više hektara šume. Kako Subotičke.rs saznaju od Leventea

Više »

Pucao u sugrađanina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili u A. Ž. (1997) iz Subotice zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela teška telesna povreda

Više »

Gde su palićki lavići?

Pre tačno godinu dana, lavica Kiara omacila petoro mladunaca od kojih je četvoro preživelih nestalo bez traga dva dana kasnije. Zoološki vrt sigurnosne kamere nije

Više »

Udruženi porodični poduhvat

Bojan Nikolić, bivši uposlenik Vladana Stefanovića i poslovni partner organizacije njegovog brata Veselina Stefanovića, na čijem je čelu i sam bio do 2018. godine, kao

Više »

Ko je palićki „Akvamen“?

I hoće li snositi odgovornost zbog onoga što je Ištvan Pastor juče saopštio ili će ponovo politički vuk pojesti društvenog magarca? Branko M. Žujović Sjajno

Više »

Lin Cesu i njegovi ljudi

Počevši od trećeg juna 1839. godine, petsto radnika u službi kineske države 23 dana je uništavalo opijum engleskih trgovaca u Kantonu, bacajući ga u more.

Više »

Počeo Etnofest

Koncertima umetnika iz Austrije, Italije, Zimbabvea i Belgije sinoć je na Velikoj terasi na Paliću počeo Etnofest. Tokom festivala nastupiće umetnici iz više zemalja širom

Više »

„Boli me k…“

Kako nam se dogodilo da jedna prostačka formula življenja postane opšti obrazac funkcionisanja celog društva i zašto to ima veze sa tragedijom koja se u

Više »

Kesić dobrodošao u Suboticu

Pokret građanske Subotice juče je, povodom otkazivanje predstave Zorana Kesića, saopštio da više nema mesta za humor i zabavu Subotičana, ako se u predstavi spominju

Više »

Bolnicu hitno na reanimaciju

Ovdašnja bolnica više nije zdravstvena ustanova, već cirkus sa direktorom Slobodanom Puškarom na stranačkom trapezu. Dve frakcije unutar Srpske napredne stranke, od kojih jedna trenutno

Više »

Čekajući Šveljoa

Niko ne treba da bude iznenađen ako jednog dana, uz troškove šminkanja i kostimiranja, u sufinansiranim medijskim projektima budemo plaćali „usluge“ suflera i inspicijenata. Kada

Više »

„Golubice“ u finalu Kupa Srbije

Ženski fudbalski klub Spartak u polufinalu Kupa Srbije savladao je ekipu Crvene zvezde izborivši plasman u finale.  Na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, plavo-bele devojke

Više »

Izlečite konačno bolnicu!

Godinama Subotičani izražavaju nezadovoljstvo stanjem u gradskoj bolnici. Krajnje je vreme da država pribegne akciji spasavanja te važne ustanove. Subotički lekari to nisu u stanju

Više »

Subotica u petak bez gasa

Javno komunalno preduzeće „Suboticagas“ Subotica saopštilo je da će, prema obaveštenju kompanije „Transportgas Srbija“ doo Novi Sad, u petak doći do prekida u isporuci gasa

Više »

„Bizovci“ pobednici „BizKoda“

Ekipi „404 Name Not Found“ pripalo je prbvo mesto u programiranju Pobednici ovogodišnjeg, šestog po redu „BiZkoda“, takmičenja studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija i

Više »

Počelo takmičenje studenata „BizKod“

U prostorijama kompanije „Infostud grupa“ danas je počeo „BizKod“, takmičenje namenjeno studentima Visoke tehničke škole strukovnih studija i Ekonomskog fakulteta iz Subotice. Takmičenje se održava

Više »

Još zgrada umesto parka (VIDEO)

Povodom izmene Urbanističkog plana iz 2011. godine u mesnoj zajednici „Centar III“ i izmeštanju Kvantaške pijace, danas se ponovo oglasila Demokratska stranmka. Nela Tonković i

Više »

Voz usmrtio muškarca

U teškoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 20 časova i 10 minuta u Subotici, jedan muškarac je poginuo kada je na njega naleteo voz,

Više »

Jazavac pred komisijom

Umesto odgovora na naša pitanja o prošlogodišnjoj kandidaturi P. R. za člana medijske komisije u Vrbasu, kolega Petar Kočić na našu adresu isporučio nepristojnost, nervozu

Više »

Nebojša Vučković napustio Spartak

Posle tri godine, sporazumno je završena saradnja Nebojše Vučkovića i Fudbalskog kluba „Spartak“. „Hvala upravi na poverenju i saradnji. Zahvaljujem se zaposlenima i trenerima. Imao

Više »

Otvorena vrata u gimnaziji

Gimnazija „Svetozar Marković“ otvoriće svoja vrata budućim srednjoškolcima u sredu, 18. maja. Učenici osmih razreda osnovnih škola biće u prilici da se upoznaju sa životom

Više »

Prvakinje Srbije u futsalu!

Učenice Hemijsko-tehnološke škole „Lazar Nešić“ osvojile su prvo mesto na Državnom školskom prvenstvu u futsalu. One su u finalu, odigranom u Paraćinu, savladale protivnice iz

Više »

Gerontološki centar dobio tri vozila

Ministarstva zdravlja je u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja doniralo Gerontološkom centru Subotica tri sanitetska vozila na korišćenje, saopšeno je iz

Više »

Projektno bačko kolo

  Uzak krug firmi i udruženja iz Subotice, Koluta, Novog Sada, Odžaka i Sombora međusobno razmenjuje fakture za iste usluge u okviru svojih medijskih projekata

Više »

Sajam cveća u centru grada (FOTO)

Četvrti „Prolećni festival cveća“ otvoren je danas na centralnom gradskom trgu i trajaće do petka, 13. maja. Cvetna manifestacija okupila je trideset šest izlagača koji

Više »

BAČKA ŠEMA Ko to tamo snima?

Kako se novoosnovanoj privatnoj produkciji, sa dvoje zaposlenih, jednim honorarcem, četiri kamere i mobilnim studiom, lane isplatilo da angažuje „podizvođače“ za snimanje video-priloga u okviru

Više »

Opasne emisione veze

Sav novac, dobijen na pokrajinskom konkursu raspisanom 4. februara, firma osnovana 8. februara prebacila firmi osnovanoj 8. juna 2021. godine Branko M. Žujović Sholastici su

Više »

Postoji li konkursna omerta?

“Bilo bi dobro da oni koji ocenjuju projekte svojih kolega i direktno utiču na sudbine mnogih medija, budu spremni i javno da brane sopstvene odluke.

Više »

Šesti „BizKod” 21. i 22. maja

Takmičenje za studente Visoke tehničke škole i Ekonomskog fakulteta „BizKod” biće održano 21. i 22. maja u prostorijama kompanije „Infostud”.  Studenti ‒ programeri i ekonomisti,

Više »

Počela isplata prinadležnosti za mart

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja saopštilo je da danas počinje isplata više prinadležnosti za mart, među kojima su novčana socijalna pomoć, posebna novčana

Više »

Alibunar ili Alibabin bunar?

Kako se dogodilo da se u sastavu ovogodišnje komisije za ocenjivanje medijskih projekata u maloj banatskoj opštini nađu isključivo predstavnici organizacija i medijskih kuća povezanih

Više »

Danas je Uskrs

Vernici Rimokatoličke crkve i drugih zapadnih crkava danas slave Uskrs. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće centralnu misu u 11 časova u katedrali Uznesenja Blažene Djevice

Više »

Danas je Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 17. aprila. Danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista. Dan kada je na krstu

Više »

Plejmejkeri

Udruženje „Plej“ iz Subotice, na čijem je čelu Veselin Stefanović, brat Vladana Stefanovića, vlasnika firmi koje su na medijskim konkursima proteklih godina dobile više od

Više »

Vladan iz konkursne senke

Četiri Stefanovićeve firme od 2015, zaključno sa 2021. godinom, na konkursima dobile 1.211.591 evro. U isto vreme, predstavnici njegovih i srodnih „gongo“ organizacija bili česti

Više »

Od subote bez kovid propusnica

Biće uvedena dodatna „buster“ doza vakcine Krizni štab doneo je juče odluku o ublažavanju kovid mera, pa se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali

Više »

Zatvoreno privremeno prihvatilište

Danas u 14 časova zatvoreno je privremeno prihvatilište za najugroženije Subotičane u Gajevoj 50, saopštio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne

Više »

Održan javni čas „Kiš teatra“

U prostorijama Fondacije „Danilo Kiš“, mladi glumci pozorišne radionice „Kiš teatar“ nakon četiri meseca rada predstavili su se publici javnim časom. Subotičanin Stefan Orovec odlučio

Više »

Gaćinović podneo ostavku

Na startu nastavka fudbalske sezone, dvadeset drugo kolo Superlige Srbije završeno je porazom Spartaka. Na Gradskom stadionu u Subotici, Radnik iz Surdulice pobedio je sa

Više »

Promocija knjige Karolja Dudaša

Gradska biblioteka Subotica saopštila je da će u petak biti održana promocija knjige Karolja Dudaša „Mađarski putevi”, povodom 75. godišnjice nedeljnika „Het Nap“. Promocija će

Više »

Javni čas „Kiš“ teatra

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš” najavila je da će u petak biti održan javni čas polaznika pozorišne radionice „Kiš“ teatra na srpskom

Više »

Posađeno 1.300 sadnica crnog bora (VIDEO)

„Pošumljavanje treba da nam bude prioritet i zajednički cilj“, izjavila je Jelena Grujičić koja predvodi građanski inicijativu „Zaštitimo šume Subotice“ Radnici Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ i

Više »

Prvak medijske scene

Zašto funkcioner svoju poziciju upotrebljava za vlastitu promociju ili je takav manir, zapravo, nova stropoštana normalnost društva, na koju ćemo morati da se naviknemo zato

Više »

Može i bez stranih kredita!

Subotičke Dveri saopštile su da je u Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2022. godinu, o kojem će se, pod 4.

Više »

Aman, dokle?

O krađi na vagama u subotičkom supermarketu najpre je bila obaveštena inspekcija. Osoba koja se obratila tržišnoj inspekciji kaže da inspektor nije želeo da reaguje,

Više »

Aman, šta to radite? (VIDEO)

Vage u supermarketu u naselju Prozivka zakidaju za 36, odnosno 40 grama, u šta smo se lično uverili Branko M. Žujović Digitalne vage u supermarketu

Više »

SVM na izbore izlazi samostalno

Govoreći o opoziciji u Srbiji, Ištvan Pastor kaže da ne smatra realnim mogućnost njenog ujedinjenja „Cilj Saveza vojvođanskih Mađara na izborima i u Mađarskoj i

Više »

Vozio pod dejstvom amfetamina

Pripadnici saobraćajne policije sinoć su, na auto-putu kod naplatne stanice, zaustavili i isključili iz saobraćaja dvadesetpetogodišnjeg Beogra]anina, koji je, kako je testom utvrđeno, upravljao vozilom

Više »

Izmene režima saobraćaja

Gradski Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj saopštio je da će od 21. januara teretna vozila, čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a koja

Više »