blank

Subotički poljoprivrednici u blokadi

Trideset traktora je parkirano u centru Subotice, i biće tamo do četvrtka. U slučaju da se ne ispune zahtevi koje su tražili, poljoprivrednici će se uputiti u petak za Beograd, na blokadu prestonice i autoputa-čulo se danas od poljoprivrednih proizvođača iz Male Bosne, Đurđina, Hajdukova, Šupljaka.

blank
Jučerašnji pregovori sa poljoprivrednicima u Vladi Srbije nisu urodili plodom.

Premijerka Ana Brnanić nije uvažila osam zahteva koje su izneli srpski poljoprivrednici, a od tih osam, prihvaćen je samo jedan koji se odnosi na prelevmane za mleko.

„Vlada Srbije ne može da učini ništa u ovom trenutku, da se strpimo dogodine, može i povećanje premije za mleko, i plavi dizel, ali sad ne može ništa“, rezigniran je poljoprivrednik Miroslav M. iz Male Bosne i dodaje da je tražena najniža cena otkupa mleka 78 dinara plus PDV umesto dosadašnjih 60 dinara sa PDV-om, subvencija po hektaru 300 evra, da se ukine do 20 hektara ograničenje, da se vrati na 100 hektara kao što je nekada bilo, da se premija uvede do 20 dinara, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda, dizel gorivo za poljoprivredu da bude bez akcize, i podizanje regresa za mlečne krave sa 25 na 40 hiljada.

„Kiša je dobro došla u ovom trenutku, i nadam se da će potrajati što duže, da ne moramo da razmišljamo da nam usev stoji, ostajemo ovde dok ne budu ispunjeni svi uslovi“, kaže proizvođač iz Male Bosne.

„Problemi odakle god hoćete, od poljoprivrede do stočarstva, svi smo prevareni od proizvođača pa do onih koji kupuju. Prošle godine cena žita 36 dinara, država ga prodaje za 40, ove godine je 20, vekna je 95 dinara, uvozi se smeće, a naša proizvodnja se gasi. Krave ćete uskoro gledati u Zoo vrtu. Nema potrebe više da se radi u ovakvoj družavi. Ako je pala cena ječmu, žitu, kukuruzu, zašto nije pala cena koncentrat. Svi misle da je seljak taj koji podiže cenu, a seljak samo propada“, ističe Vinko Stantić, poljoprivredni proizvođač.

Blokirani su danas bili putevi kod Pančeva i Požarevca a u centru Novog Sada, Zrenjanina i Subotice parkirani su traktori, do ispunjenja zahteva.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Subotički poljoprivrednici u blokadi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Žreb za polufinale Kup-a

U prostorijama Fudbalskog saveza Srbije, na Terazijama, održan je žreb parova polufinala Kupa Srbije za fudbalerke. Parove je izvlačila, uz asistenciju Momčila Marića, komesara za

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.