blank

Cigarete u Srbiji skuplje za 10 dinara po paklici

Zbog redovnog usklađivanja akciza, dva puta godišnje, u januaru i potom za šest meseci u julu, cigarete pojedinih proizvođača u Srbiji su već krajem janura i početkom februara poskupele, dok će drugi proizvođači podići cene od 12. februara.

blank
Foto: Pixabay

U Službenom glasniku je objavljeno da su od 29. januara poskupele cene cigareta proizvođača „Japan tobako internešnal“ iz Sente, a „Filip Morisa“ iz Niša od 6. februara za po 10 dinara po paklici.

„Britiš amerikan tobako“, kako je objavljeno za isto toliko, odnosno za 10 dinara, podići će cene cigareta od 12. februara.

Nakon ovih poskupljenja potrošači će najjeftinije pakovanje plaćati 340 dinara, a najskuplja paklica će koštati 620 dinara.

Cene duvanskih proizvoda se, inače, ne uvećavaju automatski svakog januara i jula, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

blank
Foto: Pixabay

Novi specifični iznos akcize na cigarete u Srbiji u 2024. u periodu od 1. januara do 30. juna iznosi 92,61 dinara po paklici i viši je za 1,62 dinara po paklici od iznosa koji je bio do kraja 2023.

Vlada Srbije je u oktobru prošle godine povećala akcize na cigarete za osam odsto, odnosno umesto 84,25 dinara država je od oktobra do kraja 2023. po jednoj paklici prihodovala 90,99 dinara.

To povećanje akcize je tada uticalo da neki proizvođači podignu cene cigareta za 10 dinara.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici.

Izvor: Nova.rs, Tanjug

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.