blank

Danas: Prosečna plata u Srbiji 800 evra – potpuno nerealno i krajnje besmisleno

Iznos prosečne plate u Srbiji stvara pogrešnu sliku o kvalitetu životnog standarda građana jer visina medijalne zarade, dakle one koju prima polovina zaposlenih u zemlji, jasno pokazuje da je veoma nizak i u stalnom opadanju, smatra domaća stručna javnost, piše Danas.

blank
Foto: Subotičke.rs

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iznos prosečne plate u martu tekuće godine u Srbiji bio je 133.373 dinara, dok je prosečna plata bez poreza i doprinosa iznosila 96.913 dinara.

Rast bruto zarada u periodu januar-mart ove godine u odnosu na isti period prošle godine iznosio je 15 odsto nominalno, odnosno 8,8 odsto realno, dok je prosečna neto zarada veća za 14,9 odsto nominalno, odnosno 8,7 odsto realno, piše Danas.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za mart nominalno je veća za 13,3 odsto, a realno za 7,9 odsto, dok je prosečna neto zarada nominalno veća za 13,4 odsto, a realno za osam odsto, pokazuju ovi podaci.

Medijalna neto zarada u Srbiji za mart iznosila je 72.979 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

blank
Foto: Frantisek Krejci on Pixabay

Najniža prosečna neto plata pak zabeležena je u Vranjskoj Banji i to 63.779, dok je najviša zarada u beogradskoj opštini Stari grad i iznosi 176.499 dinara.

Eksperti ističu da zvanični podaci o prosečnoj zaradi u praksi ne mogu da prikažu realnu platežnu sposobnost, a samim tim i kvalitet života prosečnog građanina Srbije.

Iako se iznos prosečne zarade u Srbiji, bar prema zvaničnim podacima, približava cifri od 100.000 dinara, problem je u tome što najveći broj zaposlenih može samo da mašta o tako visokom ličnom dohotku, kakav je onaj izračunat po zvaničnoj statistici kojom se određuje prosek.

blank
Foto: Stevenpb on Pixabay

Naime, najviša medijalna zarada je za oko 24.000 dinara, odnosno za oko 200 evra, niža od prosečne na republičkom nivou. Najčešći iznos medijalnih zarada u Srbiji je između 60.000 do 65.000 dinara.

Ako se uzme u obzir da je, po poslednjim dostupnim podacima, iznos minimalne potrošačke korpe oko 53.000 dinara jasno se može videti da zaposleni koji primaju medijalnu platu njen najveći deo, pored konmunalija, potroše na hranu, a da nivo aktuelne minimalne zarade u Srbiji koja iznosi oko 47.000 dinara ne može da dostigne novčanu vrednost minimalne potrošačke korpe.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Danas

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Upis brucoša na VTŠ

Nova školska godina za sve brucoše počinje u junu, kada će se na prvu akademsku godinu upisati nova generacija studenata. Visoka tehnička škola strukovnih studija

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.