blank

EU Orbanu dala još 24 sata: Mora hitno da donese odluku o Ukrajini

Lideri država članica Europske unije okupiće se sutra na vanrednom samitu u Briselu na kojem će pokušati slomiti otpor mađarskog premijera Viktora Orbana da odobri paket makrofinansijske pomoći Ukrajini. Posljednjih dana i nedelja vode se intenzivni razgovori kako bi se došlo do rešenja, ali ishod još nije siguran.

blank
Foto: Konrad Koller on Unsplash

“Cilj je uveriti Mađarsku da se pridruži ostalim 25 država. Do danas se u tome nije uspelo i sada je pitanje kako će se Orban postaviti na samitu”, rekao je jedan evropski diplomatski izvor.

Pre samita koji počinje u četvrtak ujutro lideri će se okupiti večeras na neformalnoj večeri. Šefovi država ili vlada zemalja članica razgovaraće o reviziji sedmogodišnjeg proračuna, unutar kojeg je predviđen paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra za sledeće četiri godine, prenosi Index.hr.

Orban blokirao odluku

Na zadnjem samitu, sredinom decembra prošle godine, 26 zemalja je podržalo pregovarački okvir koji je predložio predsednik Evropskog veća Šarl Mišel, međutim, izostao je pristanak mađarskog premijera Viktora Orbana i odluka nije donesena jer je za nju potreban konsenzus svih država članica.

Predlog predviđa povećanje Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. za 64.6 milijardi evra. Od toga je samo 21 milijarda svežeg novca, to jest, toliko bi države članice morale povećati svoj doprinos proračunu, 10,6 milijardi evra dobilo bi se preraspodelom postojećih sredstava, a preostale 33 milijarde su samo jamstva za zajmove koje bi EU podigla i prosledila Ukrajini po povoljnim uslovima.

Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi evra, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi.

Opširnije pročitajte ovde

Izvor: index.rs, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.