blank

Inflacija će sledeće godine u Srbiji biti osam odsto?

Predstavnici finansijskog sekotra očekuju da će inflacija u junu 2024. godine biti na nivou od osam odsto, što predstavlja blago povećanje u odnosu maj, kada su očekivanja iznosila 7,5 odsto, pokazuju rezultati ankete agencije Ipsos, koje je objavila Narodna banka Srbije (NBS).

blank
Foto: Pixabay

Na nižem nivou nalaze se inflaciona očekivanja, prema rezultatima poslednje, julske ankete agencije Blumberg, gde očekivana inflacija za godinu dana unapred iznosi sedam odsto.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

Očekivanja predstavnika finansijskog sektora za dve godine unapred povećana su sa 4,5 odsto u maju na pet odsto u junu, dok su za tri godine smanjena na 3,7 odsto (sa 3,8 procenata u maju) i nalaze se unutar granica cilja NBS.

Što se tiče srednjoročnih očekivanja privrednika, ona su za dve godine unapred takođe smanjena, sa sedam procenata u maju na 6,8 procenata u junu, dok su za tri godine unapred očekivanja ostala nepromenjena i nalaze se na nivou od pet odsto.

Rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

Narodna banka Srbije od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Poskupeo benzin!

Objavljene su nove cene goriva koje će važiti do petka, 19. aprila. Litar evrodizela će danas od 15 sati do sledećeg petka u isto vreme

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.