blank

Jagode – kraljice proleća!

Jagoda, tako mala, unosi boju i lepotu u naš svakodnevni život.

blank
Foto: Subotičke.rs

Prvi vesnik “voćnog” proleća, ovo voće neverovatna je apoteka u malom i predstavlja odličan izbor za borbu protiv slobodnih radikala. Puna je minerala, C vitamina i magnezijuma. Njene blagodeti poznate su već hiljadama godina, a zemlja porekla je Severna Amerika.

Obzirom na njen sastav, koji je pun vode, jagoda je skoro neodrživa više od par dana, osim ako nije skladištena u hladnjačama, a i ove godine kiša koja je padala u vreme kad im je trebalo sunca za zrenje, nije bila blagorodna.

Preporučuje se letnja sadnja ovih crvenih lepotica, i to od jula do avgusta, u kontejnerskim ili frigo sadnicama. Najbolje sorte koje uspevaju kod nas su Alba, Clery, i Joli.

blank
Foto: Subotičke.rs

Clery je italijanska sorta, veoma popularna u našoj zemlji zbog vrlo ranog sazrevanja i velikog ploda. Prinos može da varira od 600 do 900 grama po bokoru. Stručnjaci kažu da se dobro prilagođava različitim sistemima gajenja. To pruža mogućnost uspešnog gajenja i van sezone. Alba je druga italijanska sorta koja postaje sve popularnija. Uspešno se gaji u svim regionima. Rano sazreva što je, pored visokog prinosa, izdvaja od drugih sorti iste epohe zrenja. Dobro se prilagođava različitim sistemima gajenja i relativno je čvrsta pa se lakše bere i skladišti.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ono što je specifično za ove sorte je što su relativno otporne na bolesti, rano se beru, i daju najranije plod.

Ako je dobra godina, prinos ovog mirisnog voća može da dostigne i 24 tone po hektaru, a sama berba intenzivno traje oko mesec dana. Što se plasmana tiče, najviše se izvozi za Rusiju. Obzirom da je jagoda osetljiva, potrebno je uraditi agrotehniku koja će je, dok je biljka, u jačanju u jesen, zaštititi. Ako se želi veliki prinos, potrebno je i da se koriste najkvalitetniji hemijski proizvodi, koji štite od bolesti i insekata.

Za plod jagode siva trulež je pogubna, pa tu treba posebno obratiti pažnju. Proizvođačima jagoda najteže je praktično naći najamnu radnu snagu, i satnice se kreću od 250 do 350 dinara, dok se cena jagoda sada kreće se od 200 do 300 dinara za kilogram.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.