blank

Kamioni s voćem više nemaju prednost na graničnim prelazima

Posle četiri godine hladnjače s osetljivom robom izgubile prioritet u odnosu na druge prevoznike.

blank
Foto: Subotičke.rs

Teretnjaci koji prevoze voće, povrće i meso za izvoz od polovine ovog meseca više nemaju prednost u odnosu na druge kamione koji čekaju u redovima za prelaz na tri granična prelaza u Srbiji, piše Politika.

Aktom Uprave carine od jula 2020. prioritetan prelazak na graničnim prelazima Batrovci, Horgoš i Vatin imali su teretnjaci i hladnjače koje prevoze ovu vrstu osetljive robe. Međutim, kako je navedeno u zvaničnom dokumentu, koji je objavila Uprava carine, ova mera posle gotovo četiri godine stavljena je van snage, počev od 12. aprila. Navodi se da je poslovna zajednica uputila molbu ovoj upravi da se taj do skoro važeći akt ukine, „uzimajući u obzir pre svega bezbedonosne razloge na graničnim prelazima”.

Profesor Zoran Keserović, jedan od vodećih domaćih stručnjaka za voćarstvo, upozorio je da bi ovakva odluka mogla da ima otežavajući uticaj na izvoz voća, posebno onog lako kvarljivog, pa i jabuka koje se u poslednje vreme zbog poremećaja na tržištu slabije prodaju.

Kako je Keserović objasnio za „Politiku”, kamioni hladnjače su dosad imali priorite, ali ova odluka, koja nije uredba vlade, mogla bi da ima dalekosežne posledice i izvoznici već na to upozoravaju.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Politika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Pavle i Petar su bili prvi propovednici hrišćanstva

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.