blank

Kolike su plate lekara u Srbiji nakon januarske povišice?

Zaposleni u državnom sektoru će od januarske plate, koja se isplaćuje u februaru 2023. godine, dobiti povećanje zarada od 12,5 odsto. Za zdravstvene radnike to znači da će specijalisti imati osnovnu platu 1.072 evra, diplomirani doktori medicine 918 evra, a medicinski tehničari sa četvrtim stepenom stručne spreme 568 evra.

blank
Foto: Piksabej

Osnovice za obračun plata doktorima medicine, stomatologije, dentalne medicine, magistrima farmacije i medicinskim biohemičarima povećana je sa 4.252 dinara na 4.784 dinara.

Osnovica za plate medicinskih sestra i tehničara povećana je sa 4.526 na 5.092 dinara, a za ostale zaposlene sa 4.061 na 4.568,8 dinara.

Plate zdravstvenih radnika računaju se tako što se osnovice množe sa koeficijentima koji su određeni za grupe zdravstvenih radnika u skladu sa pozicijom na kojoj rade.

Do 2019. godine osnovice za sve medicinske radnike su bile iste. Tada su medicinske sestre i tehničari dobili najveće povećanje zarada i zbog toga i dalje imaju veću osnovicu od lekara. Nemedicinski radnici imaju najmanju osnovicu.

Diplomirani doktori medicine, stomatolozi ili diplomirani farmaceuti i farmaceuti biohemičari će nakon povećanja imati osnovnu platu 107.877 dinara. Pre povećanja njihova osnovna mesečna zarada je bila 95.890 dinara.

Lekari specijalisti i drugi zdravstveni radnici koji obavljaju specijalističke poslove u kliničkim centrima ove godine će imati osnovnu platu 125.960 dinara. U toku 2022. godine njihova osnovna plata bila je 111.965 dinara.

Najveću osnovnu platu imaju subspecijalisti, primarijusi i specijalisti magistri koji rade u specijalističkoj delatnosti. Njihova osnovna plata će 2023. godine biti 140.264 dinara.

Medicinski tehničari i sestre koji rade sa hospitalizovanim bolesnicima i imaju četvrti stepen stručne spreme će nakon povećanja imati osnovnu platu 66.760 dinara.

Na osnovnu platu zdravstveni radnici mesečno dobijaju i dodatne naknade za dežurstva i noćni rad, a plata im ukupno može biti uvećana i zbog minulog rada, kao i ukoliko se nalaze na rukovodećim pozicijama.

Nemedicinski radnici, kao što su kuvari, vozači, daktilografi ili radnici obezbeđenja i protivpožarne zaštite, sa trećim stepenom stručne spreme po računici za izračuvanje plata trebalo bi da imaju osnovnu zaradu od 38.195 dinara. Međutim, kako je ova suma ispod minimalne zarade za većinu meseci ove godine, njima će se doplaćivati iznos do minimalca.

Opširnije pročitajte ovde.

Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.