blank

Manje provizije na kartice, alat u borbi protiv sive ekonomije

Trgovačka naknada na transakcije putem kreditnih i debitnih kartica je značajno smanjena zahvaljujući primeni Zakona o međubankarskim naknadama i snižavanju međubankarske provizije, objavljeno je u Programu za smanjenje sive ekonomije 2023/25 u najnovijem Službenog glasnika.

blank
Foto: Pixabay

Naknada za prosečnu transakciju putem debitne kartice smanjena je sa prosečnih preko jedan odsto na 0,2 odsto, odnosno na 0,3 odsto za plaćanje kreditnim karticama,

Prema raspoloživim podacima, od donošenja Zakona naplaćena trgovačka naknada je praktično prepolovljena, odnosno za prihvatanje platnih kartica na prodajnim mestima je snižena sa prosečnih preko dva odsto, na oko jedan odsto od iznosa transakcije, a za internet prodajna mesta sa prosečnih preko 2,3 odsto na 1,15 odsto.

Sve ovo se odrazilo i na porast broja plaćanja platnim karticama, kao i na rast prodajne mreže (fizičkih i internet prodajnih mesta koja prihvataju bezgotovinska plaćanja), navodi se u ovom Programu.

„Za dalji razvoj bezgotovinskih plaćanja u Srbiji ključno je da se, nakon sniženja međubankarskih provizija, kao posledice regulatornih mera Narodne banke Srbije (NBS), i drugi akteri na tržištu uključe u aktivnosti koje će doprineti porastu broja bezgotovinskih plaćanja u zemlji, prvenstveno kroz aktivnosti usmerene ka daljem smanjenju troškova bezgotovinskih plaćanja“, dodaje se u dokumentu.

Međubankarska naknada (eng. multilateral interchange fee) označava naknadu koja se plaća za platnu transakciju na osnovu platne kartice.

Zakonom je propisano da međubankarska naknada kod transakcije debitnom karticom ne može biti viša od 0,2 odsto vrednosti transakcije, dok međubankarska naknada kod transakcije kreditnom karticom ne može biti viša od 0,3 odsto od vrednosti transakcije.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.