blank

Marko Marosiuk – biti samo svoj, biti slobodan

U Savremenoj galeriji Subotice sinoć je svoje viđenje mode dao kostimograf Narodnog pozorišta Subotica, Marko Marosiuk, uz vođenje razgovora Jasmine Vidaković, više kustoskinje Galerije.

blank
Foto: Subotičke.rs

Marko Marosiuk je rođen u Subotici, završio srednju školu Bogdan Šuput u Novom Sadu, smer tekstil. Diplomirao je na odseku kostim na Akademiji Lepih Umetnosti 2010. godine. Ovo su zvanične preference Marosiuka, koji u svojoj biografiji može da se pohvali učešćem kroz izlaganja samostalnih kolekcija na Belgrade Fashion Week-u, Serbia Fashion Week-u, Maastricht Fashion Clash-u, kao i na Sarajevo i Budapest Fashion Week-u. Marko je elokventan, osećajan i posvećen poslu kojim se bavi, radio je kostime u 22 predstave Narodnog pozorišta, kao i pozorišta u Hrvatskoj i Kraljevu.

Svoj razvojini put Marko Marosiuk ispričao je kroz niz angedota, kako je od svoje asistentske uloge u Narodnom pozorištu, preko svoje kolekcije koju je dizajnirao kao svoj diplomski rad, ušao u modni svet. Marko svoj modni put opisuje od sreće do gorčine koja ostaje, kada po prvi put shvata kako je kad sva sredstva koja si zaradio na jednom projektu, uložiš u drugi, na kome osim pohvala, ne dobiješ ništa.

Marko Marosiuk je pokušao da objasni koliko je teško izgraditi svoje dizajnersko ime, šta je njegova inspiracija, i kakav je način rada na našoj modnoj sceni, a kakav na evropskoj i svetskoj, ističući da je naša scena haotična i beskrupulozna u mnogim stvarima.

Granice voli u radu, kao i smernice, zato voli rad u pozorištu, jer kako ističe, pozorište je skup kreativnih umetnika u svojim oblatima, i kad se sve posloži, dobije se vrhunski proizvod umetničkog pozorišnog izraza.

Markovo viđenje mode usko je vezano za poznavanje anatomije, ljudskog tela kao modela, a svoj najveći uspeh ističe rad kao kostimograf na međunarodnoj sceni, i nada se ponovnom sličnom angažovanju, koje je zbog korone, bilo obustavljeno. Voleo bi da radi na televizijskim, filmskim i serisjkim projektima, a dok god se to ne desi, svoj pogled i viđenje mode daje na Instagramu.

Naomi Kembel mu je oduvek bila muza, a kao potvrdu svog umeća dobio je upravo od nje koja je njegov rad, ilustraciju sebe, podelila na svom profilu.

Marko Marosiuk je ime koje je prisutno na modnoj sceni, voli kostimografiju u kojoj vidi bajkovitost, glamur i sjaj, što mu je vrhunska inspiracija, a kao vrhunske modne dizajnere ističe Galijana i Diora.

Najveća vrlina čoveka je, kako ističe, istrajnost ka cilju koji je zacrtao, a ipak je ostao dosledan sebi, svoj. Bilo je uživanje i osvežavajuće slušati Marka, a ostaje nada da ovo neće biti i naš poslednji susret.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Utorak, naslovne strane štampe

Pročitaj još Odvoženje kabastog otpada ove nedelje u MZ Prozivka, Kertvaroš i Željezničko naselje Izmenjeno radno vreme ambulanti Doma zdravlja Ponedeljak, naslovne strane štampe Poslepodnevni

Detaljnije »
blank

Poslepodnevni pljuskovi

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 16 do 28 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike će nepovolјno uticati na

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.