blank

Marže za male benzinske stanice povećane sa 13 na 16 dinara po litri

Vlada Srbije je odlukom od petka povećala marže za litru prodatog goriva sa 13 na 16 dinara za male benzinske pumpe, dok su vlasnici malih pumpi tražili od Vlade da se ta cena vrati na 18 dinara, koliko je i bila pre nego što je stupilo ograničenje na snagu.

blank
Foto: Pixabay

Uredba o ograničenju cena goriva je Vlada donela pre dve godine i produžena je nekoliko puta, da bi poslednji put ta odluka dobila nastavak do 27. jula ove godine.

Prema poslednjoj odluci Vlade Srbije od poslednjeg petka u martu benzin se prodaje po ceni od 190 dinara a evro dizel za 203 dinara.

Prema navodima portala Energija Balkana za jedan dinar snižena je i veleprodajna cena, „tako da je i u tom smislu napravljen kompromis – da se ova marža poveća“.

Vlada Srbije je i pre dve nedelje je ograničila količinu evro dizela koju će poljoprivrednici uz agro karticu moći da toče po povlašćenoj ceni od 179 dinara po litru.

Ovo je uraženo u cilju da se spreči dalja preprodaja goriva po subvencionisanoj ceni drugim licima.

Poljoprivrednici na osnovu kartica koje su im izdate imaju pravo kod Naftne industrije Srbije (NIS) da kupe maksimalno do 100 litara goriva po hektaru, po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 179 dinara po litru, s tim da to pravo mogu ostvariti najviše za 100 hektara.

Odluka je u petak dopunjena i da po povlašćenoj ceni gorivo mogu točiti samo „za površine upisane u Registru poljoprivrednih gazdinstava na dan 1. april 2024. godine”.

Izvor: Nova Ekonomija, Energija Balkan

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.