blank

Nadežda Petrović preminula je na današnji dan

Nadežda Petrović, slikarka i jedna od najznačajnijih žena srpske istorije i kulture, preminula je na današnji dan pre 109 godina u Valjevu.

blank
Foto: Wikimedia.org

Nadežda Petrović (1873-1915) je slikarka koja je srpskom društvu donela evropsko moderno slikarstvo. Njene slike, među kojima su Resnik, Notr Dam, Autoportret, Bulonjska šuma, smatraju se, prema likovnim kritičarima, jednim od najboljih dela srpske likovne umetnosti. Međutim, ona nije bila samo slikarka, već i borac za ženska prava, kao i dobrovoljna bolničarka na frontu tokom balkanskih ratova.

Uprkos upozorenjima lekara i saznanju da je zaražena smrtonosnim pegavim tifusom koji je tada harao Srbijom, Nadežda Petrović je odbila da napusti ranjene i istim tifusom zaražene srpske ratnike i civile kojima je, kao dobrovoljna bolničarka, pružala neophodnu negu. Bila je osnivač i sekretar društva tj. humanitarne organizacije Kolo srpskih sestara. Sa vojvodom Tankosićem osnovala Četnički pokret u Staroj Srbiji – Makedoniji gde je pomagala ugroženo stanovništvo.

Rođena je u Čačku 12. oktobra 1873. godine. Porodica je imala 13 dece, od kojih je devet preživelo – Nadeždin najmlađi brat bio je poznati srpski književnik Rastko Petrović. Za slikarstvo se odmah vezala i nakon završene Više ženske škole u Beogradu 1891. i položenog stručnog ispita postaje nastavnica slobodnoručnog crtanja.

Do 1912. godine izlagala je na mnogobrojnim izložbama: Izložba Lade, Izložba jugoslovenske kolonije 1907, Izložba srpskog umetničkog udruženja 1908, Druga samostalna izložba u Ljubljani 1910, iste godine u Parizu na Jesenjem salonu i u Zagrebu u okviru grupe Medulić. Naredne 1911. godine izlagala je u srpskom paviljonu na Međunarodnoj izložbi u Rimu i mnogim drugim.

I pored svih dostignuća, za života nije dobila zaslužene počasti. Završila je na banknoti Narodne banke Srbije od 200 dinara.

Izvor: N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.