blank

Poljoprivrednici nezadovoljni odnosom države ponovo na protestnim vožnjama

Udruženje poljoprivrednika danas je u prepodnevnim satima na Žedničkom putu organizovalo, kako sami kažu, protestnu vožnju povodom obeležavanja godišnjice majskih odnosno, novembarskih protesta kada je sa bivšom ministarkom poljoprivrede Tanasković i bivšom premijerkom Brnabić postognut dogovor oko niza zahteva koju su uputili poljoprivrednici nekoliko udruženja.

blank
Foto: Subotičke.rs

Po rečima Marka Gabrića, predstavnika nezadovoljstvo među poljoprivrednicima je veliko. Zahtevi iz maja i novembra prošle godine nisu u potpunosti ispunjeni, kasni se sa isplatama subvencija, iako su dogovori bili drugačiji.

Ono što najviše izaziva nezadovoljstvo je neuređeno tržište, obzirom da su, kako kaže Gabrić, “cene katastrofalne”, a i sušni period predstavlja ozbiljan problem:

“Ulog je veliki, prva i možda najvažnija stavka nije rešena – uređenje tržišta, možda i važnija od finansijske podrške države. 18 hiljada po hektaru, kako je bilo dogovoreno, isplaćeno je možda 70 posto”, kaže Marko Gabrić i dodaje:

blank
Foto: Subotičke.rs

“Mnogo ljudi se javlja da parcele nisu verifikovane, da nisu isplaćene subvencije. Rok za isplatu je bio 31. marta, sad je skoro kraj maja. Okupili smo se da podsetimo Ministarstvo poljoprivrede da smo prisutni, da smo tu i da smo spremni na dalju borbu. Što se tiče drugih 18 hiljada, za sertifikovano seme, tu se tek ništa ne zna. Niko ništa ne govori, a bilo je priče da će se to pitanje rešavati do kraja maja”.

Ovo je samo jedan od problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici, koji od novog ministra traže sastanak i dogovor oko rešavanja problema.

Danas je ovim činom, stajanjem pored puta na Žedničkom putu u trajanju od sat vremena, poslata poruka nezadovoljstva, čeka se odogovor države.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.