blank

Popis: Romska nacionalna zajednica u Srbiji broji 131.936 osoba

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2022. godine, romska nacionalna zajednica u Srbiji broji 131.936 pripadnika, saopštilo je danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog povodom 5. novembra, Svetskog dana romskog jezika.

blank
Foto: Hannah Skelly on Unsplash

Srbija kroz normativne akte, kao što je Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period 2022-2030. godine i prateći Akcioni plan, nastoji da poboljša položaj i integriše u društvo tu često marginalizovanu društvenu grupu.

Romi u Srbiji imaju pravo na svoj jezik i pismo, a deca romske nacionalnosti mogu da ga uče u školi kao izborni predmet.

O pravima, jeziku, kulturi i tradiciji, kao i očuvanju identiteta romskog stanovništva, brine njihovo samoupravno telo Nacionalni savet romske nacionalne manjine u Srbiji i kulturni centri čiji je osnivač Nacionalni savet.

Pored Nacionalnog saveta, kulturu i tradiciju romske zajednice, uz korišćenje specifične umetnosti koje romska zajednica uvažava, razvija i ERIAК (Evropski romski centar za umetnost i kulturu).

„Svetski dan romskog jezika ustanovljen je odlukom UNESКO-a 2015. godine, a kao takav postoji i u Akcionim planom za socijalno uljučivanje Roma i Romkinja u Srbiji, i od tada se obeležava kao podsećanje na bogatu kulturu ovog naroda rasutog širom sveta“, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Izvor: N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.