blank

Poskupljenje energenata izazvaće više cene namirnica, a slede još dva

Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača istakla je da će najavljeno poskupljenje izazvati energenata izazvati i više cene namirnica, kao i da će u velikoj meri uticati na život i standard građana.

blank
Foto: Pixabay

Podsećamo, od 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja osam posto, a gas za deset odsto, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Kad god dolazi do poskupljenja, informacije su da su cene energenata u Evropi višesturko porasle, ali potrebno ih je sagledati u odnosu na plate i standard u Srbiji i potrebno je poći od toga da su prihodi u Srbiji daleko ispod evropskog proseka. Sa tog konteksta, cene ne mogu biti opravdane. U pitanju je sistem spojenih sudova, skok cena energenata dovešće do skoka cena ostalih namirnica neophodnih za život“, rekla je Perinčić.

Ona ističe da je do povećanja cene energenata došlo na osnovu dvogodišnjeg stendbaj aranžmana sa MMF-om, i da je informacija koje je unija dobila i od Srbijagasa i Agencije za energetiku, da je u pitanju obaveza prema tom stendbaj sporazumu – da se povećava cena energenata.

Na žalost to poskupljenje neće biti jedino, pošto sledi jedno i u novembru, pa posle par meseci još jedno. To povećanje uticaće u velikoj meri na život i standard građana, naglasila je Perinčić.

Ukazala je i da povećanje cene energenata dovodi i do skoka inflacije.

Izvor: N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.