blank

Preporuke nakon štete od grada za useve voća i povrća

Na teritoriji opština Vrbas, Kula i Srbobran sa većinom naseljenih mesta (Bačko Dobro Polje, Kucura, Savino Selo, Kosančić, Ruski Krstur, Kruščić, Turija, Nadalj) zabeležene su gradonosne padavine koje su prouzrokovale značajne do potpune štete na različitim usevima i zasadima.

blank
Foto: PIS Vojvodina

Grad i jak vetar prouzrokuju mehaničke povrede na biljkama koje otvaraju put za ostvarenje infekcije fitopatogenim gljivama i bakterijama.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva i zasada. U zasadima koji su pretrpeli manju štetu i gde je opravdano dalje ulaganje u proizvodnju, preporučuje se primena hemijskih mera zaštite, u što kraćem roku.

JABUČASTO VOĆE: (jabuka, kruška, dunja) je sada izuzetno osetljivo na infekciju prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora). Preporuka je primena nekog od preprata:

· Aliette flash, Fortuna , Legat (a.m.fosetl-aluminijum) 0,45%

· Funguran OH (a.m.bakar-hidroksid) 0,05%

KOŠTIČAVO VOĆE: (kasni sortiment kajsija, šljiva) je sada osetljivo na infekcije prouzrokovačima truleži plodova. U cilju zaštite plodova, preporuka je primena preparata:

· Signum (a.m.boskalid+piraklostrobin), 0,562-0,75kg/ha

· Flux (a.m.fludioksonil), 1 l/ha

U USEVIMA POVRĆA: U cilju zaceljivanja rana nastalih mehaničkim oštećenjem, preporučuje se primena registrovanih preparata na bazi bakra ili mankozeba:

· Funguran OH, Kocide 2000, Everest, Fungocem SC, Champ (a.m.bakar) – po registraciji

· Mankogal 80, Mankogal ekstra, Dithane M 45 (a.m. mancozeb) 2-2,5 kg/ha

U cilju što boljeg odgovora biljaka na stresne uslove, pogotovo u usevima i zasadima sa velikim stepenom oštećenja od grada, preporučuje se primena preparata na bazi aminokiselina i folijarnih đubriva.

Izvor: PIS Vojvodina

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.