blank

Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!

U organizaciji Zavoda za javno zdravlje Subotica, Crvenog krsta i DZ Subotica nastavlja se akcija „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“.

blank
pixabay

Ovaj projekat traje već četrnaest godina sa ciljem promocije zdravlja u okolnim manjim mestima kako bi se podstakli stanovnici tih naselja na kontrolu zdravlja.

Ovoga puta akcija će se nastaviti u prostorijama MZ Palić, od 8 do 11 čaasova, gde će svi zainteresovani moći izmeriti krvni pritisak, šečer i masnoće u krvi.

Dijabetičarima će biti omogućen skrining pregled očnog dna radi praćenja promena koje ova hronična bolest izaziva. Svi posetioci akcije će moći izmeriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj BMI (indeks telesne mase). Merenja će se vršiti na vagi koja pored BMI određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja će dati i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti.
Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete o značaju preventivnih i skrining pregleda, a pušači će dobiti savete za prestanak pušenja.

Oftalmološki pregled, skrining dijabetesne retinopatije, kod dijabetičara će raditi oftalmolog uz korišćenje Alatir softvera i opreme za snimanje očnog dna.

Volonteri Crvenog krsta Subotica će, u istom terminu, održati edukativne radionice sa učenicima viših razreda OŠ „Miroslav Antić“ na temu „Prevencijа bolesti zavisnosti“ i podeliti pakete hrane i higijene za socijalno najugroženije stanovnike ove mesne zajednice.

Da bi došlo do promene i unapređenja zdravlja stanovništva potrebno je da svako učestvuje i brine o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih. Promene su moguće, to možeš i ti! Proveri svoje faktore rizika i menjaj ponašanja u korist očuvanja i unapređenja zdravlja, poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.